ZAGREB - Od 1. siječnja 2009. godine stupila je na snagu dugo najavljivana zdravstvena reforma. Tako pacijenti za svaki posjet liječniku, umjesto pet kuna, plaćaju 15 kuna participacije. Te su obveze oslobođeni ako plaćaju policu dopunskog osiguranja, čija je premija povećana, ili ulaze u kategoriju građana kojima participaciju pokriva država.

Prema izmijenjenom Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (u prilogu) građani kojima će dopunsko osiguranje platiti država su hrvatski ratni vojni invalidi, članovi njihovih obitelji, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, osobe s invaliditetom koji imaju najmanje 80 posto tjelesnog oštećenja, dobrovoljni davatelji krvi s preko 35 davanja i darivateljice s preko 25 davanja, redovni učenici i studenti stariji od 18 godina i osobe čiji prihod po članu obitelji ne prelazi 45,9 posto proračunske osnovice, koja za 2009. godinu iznosi 3326 kuna.

Primjerice, ako u peteročlanoj obitelji radi samo otac koji ima plaću od 7000 kuna onda su svi članovi oslobođeni plaćanja participacije. To pravo može se regulirati u područnim uredima HZZO-a.

Besplatno dopunsko osiguranje od 1. travnja, a i prije

Sve navedene kategorije građana i prije reforme bile su oslobođene plaćanja participacije. U izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju stoji kako se promjene na njih primjenjuju tek od 1. travnja 2009. godine.

Prema riječima Srećka Vuletića, pomoćnika direktora HZZO-a za dopunsko zdravstveno osiguranje, radi se o osiguranicima Zavoda koji su proteklom razdoblju bili oslobođeni plaćanja participacije i u tu svrhu posjeduju kartončić za oslobađanje.

Za Nove medije HTV-a rekao je da se oni tim kartončićem mogu nesmetano služiti i u ovoj godini (za nove participacije), a Zavod će ih tijekom svibnja i lipnja prevesti na dopunsko zdravstveno osiguranje, tj. poslati im na kućnu adresu iskaznice i police dopunskog na teret državnog proračuna.

Što se tiče osoba koje možebitno udovoljavaju odredbama čl. 14 a., a do sada nisu uredile svoj status (nemaju kartončić), Zavod će i njih po službenoj dužnosti primiti u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja i prije 1. travnja 2009. godine. 

Pozivamo Vas da iskustva i probleme u ostvarivanju dopunskog zdravstvenog osiguranja izneste komentirajući ovaj članak.