MIAMI - Američka tinejdžerica uspjela je preživjeti gotovo četiri mjeseca bez srca uz pomoć mehaničke pumpe čekajući transplantaciju krvi.

Liječnici kažu kako znaju za jedan sličan slučaj kada je odrastao muškarac na aparatu za održavanje života u Njemačkoj preživio devet mjeseci. Međutim, vjeruju kako je ovo prvi slučaj da je jedno dijete izdržalo toliko dugo.

Pacijentica D'Zhana Simmons (14) iz Južne Caroline izjavila je kako je to iskustvo za nju bilo zastrašujuće. „Nikada ne znate što će se pokvariti", rekla je slabašnim glasom, gotovo šapatom, na konferenciji za novinare u Memorijalnom medicinskom centru Jackson u Miamiju.

„Bilo je to kao da sam lažna osoba, kao da zapravo ne postojim. Samo sam bila ondje", objasnila je.Simmons je bolovala od dilatitivne kardiomiopatije, bolesti od koje srce pacijenta slabi, povećava se i prestaje učinkovito pumpati krv.

Prvi put joj je srce presađeno 2. srpnja, međutim, ubrzo je prestalo funkcionirati te su ga liječnici hitno izvadili.

Djevojčici su potom usađene dvije pumpe tvrtke Thoratec Corp of Pleasanton. Novo srce konačno je dobila 29. listopada. Dan nakon toga liječnici su joj presadili i bubreg. Simmons je sretna i vjeruje kako ima dobre izglede za život.

Stručnjaci procjenjuju kako je vjerojatnost da će bolesnik kojem je presađeno srce trebati novo u roku od 12 ili 13 godina oko 50 posto.