ZADAR - Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zadru odustalo je od sumnje da je benkovački Srbin Ernest Rađen počinio ratni zločin nad škabrnjskim civilima 1991. g., te je kazneno djelo prekvalificirano u ugrožavanja nezavisnosti Republike Hrvatske, za koje se počinitelji oslobađaju na temelju zakona o oprostu, doznaje se danas od županijskog državnog odvjetnika u Zadru Ivana Galovića.

Rađen, koji je od travnja ove godine u pritvoru u Županijskom zatvoru u Zadru, do kraja dana trebao bi biti pušten iz pritvora, potvrdio je državni odvjetnik Galović.

Također je rekao da, nakon provedene istrage, nema dokaza da je Ernest Rađen počinio kazneno djelo ratnog zločina, odnosno da ga se ne može dovesti u vezu ni s jednom smrću u Škabrnji, u vrijeme okupacije toga sela.

Saslušani svjedoci nisu ga teretili, a saslušani oficiri JNA, koji su svjedočili o ulozi vojne policije, potvrdili su da je Rađen bio u Škabrnji, ali ga nisu doveli u vezu s počinjenjem ratnog zločina, kazao je županijski državni odvjetnik Galović.

Tijekom dana odluka Županijskog državnog odvjetništva treba biti dostavljena istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, koji bi trebao na temelju zakona o oprostu pustiti Rađena iz pritvora.

Rađen je uhićen krajem travnja u Grčkoj gdje je radio kao pomoćni košarkaški trener, a nakon toga je temeljem tjeralice izručen Hrvatskoj i sproveden u pritvor Županijskog suda u Zadru.

Za vrijeme srpske agresije i napada na Škabrnju bio je zapovjednik Vojne policije na području Benkovca, u vrijeme srpske paravlasti.