ZADAR - Danas nešto prije 19 sati u zadarsku zračnu luku Zemunik pristiglo je 26 preživjelih slovačkih putnika koji su ubrzo sa zrakoplovom slovačke vlade krenuli prema svojoj zemlji. Velikim medicinskim zrakoplovom, a u kojem se nalazilo više medicinskih ekipa skupa s psiholozima, pristigao je i slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubiš kojeg je na Zračnoj luci dočekao pomoćnik hrvatskog ministra vanjskih poslova Neven Pelicarić.

-Ovo je najveća tragedija ovakve vrste u slovačkoj povijesti. Jako smo tužni, no jako nam je drago vidjeti ovakvu vrstu odlične suradnje koju smo dobili od hrvatskih vlasti. Jednostavno, hvala svima, doktorima, policiji te svim ostalim djelatnicima koji su se pobrinuli za naše ljude, poručio je Kubiš.

S 26 putnika autobusom riječkog Autotransa pristigao je i liječnik gospičke bolnice Bojan Glažar koji je ukratko opisao jutrošnji tragičan događaj:
- Prizor je bio stravičan. Ipak, Hitna pomoć pristigla je na mjesto događaja za manje od 10 minuta, pa tako zahvaljujući dobroj koordinaciji nitko dodatno nije stradao, kazao je Glažar, dodajući i to kako su preživjeli putnici u velikom šoku te nisu u stanju razgovarati.

Avion slovačke vlade s preživjelim putnicima zračnu luku Zemunik napustio je oko 19.15 sati. U Hrvatsku je inače zajedno s više medicinskih ekipa pristigao i slovački svećenik, a jedna od ekipa, zajedno sa psihologom ostati će u Hrvatskoj kako bi bila na raspolaganju onim putnicima koji su i dalje zadržani u hrvatskim bolnicama.