ZADAR - Tvrtka Duca dobila je od gradske vlasti konačan rok od mjesec dana da solarnu instalaciju Pozdrav Suncu s pripadajućim planetima završi i sanira, nakon čega bi Grad Zadar trebao preuzeti brigu o tom projektu vrijednom 10 milijuna kuna.

Duca je i dalje odgovoran za instalaciju koja je posljednjih mjeseci bila meta nepoznatih vandala, ali i mjesto na kojem su organizatori svečanog otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju, navodno, počinili novu štetu.

Dvije solarne ploče na Pozdravu Suncu te susjedni Jupiter popucali su pod težinom kombija kojim su se dovozile stvari za ceremonijal svečanog otvaranja. I prije nego što su iz tvrtke Duca oštećenje prijavili policijskoj upravi, policija je uradila svoj posao.- Rečeno mi je u policiji kako je vlasnik kombija priznao da je vozio preko instalacije i da je protiv njega podnesena prekršajna prijava - doznali smo od Antonia Duce, direktora istoimene tvrtke.

Duca je od policije zatražio i stručnu provjeru, kako bi se utvrdila težina kombija u odnosu na testiranu izdržljivost, prema kojoj panel ploče mogu podnijeti najviše 400 kilograma.

Svi troškovi sanacije do sada su išli na teret Duce, koji se nada kako će najnoviju štetu pokriti poznati počinitelj. Iako je kombi u vlasništvu tvrtke Nevena Stojakovića, vozilo je za tu prigodu angažirao Igor Bačić, čiji je Zadar Ivent organizirao za JK Uskok svečano otvaranje.

- Ja sam se sam, kao odgovorna osoba, javio policiji kako bih demantirao sumnju da je kombi uništio ploče i planet Jupiter, koji su, to su potvrdili i drugi očevici, bili oštećeni prije dolaska kombija koji je dovozio opremu - kazao je Bačić, ogorčen što javnost spekulira neprovjerenim informacijama.

I nakon prve organizacije događanja na Pozdravu Suncu ostali su "repovi" koji se vezuju uz ekipu Nevena Stojakovića, koja je tehnički odradila trodnevnu modnu reviju na instalaciji.

Kako bi manekenke komodno hodale po panel pločama, u usjecima su postavljene daščice koje su ostale danima nakon revije. Iako su se već tada ljutili izvođači radova i sam autor instalacije arhitekt Nikola Bašić, koji, kako nam prenosi Duca, traži da se uspostavi kućni red za Pozdrav Suncu, zaštita te instalacije još nije uspostavljena.Antonio Duca kaže kako njih, koji su i dalje odgovorni za instalaciju, nitko nije pitao dopuštenje da se tamo može organizirati otvaranje EP-a u jedrenju koje je bilo 8. kolovoza.

No, o tom je odlučivao gradonačelnik Živko Kolega koji je, priznaje, napravio iznimku za tu svečanost, na kojoj je i osobno sudjelovao. Nakon posljednjeg čina uništenja Kolega poručuje kako na Pozdravu Suncu više neće smjeti niti balerine plesati.