TEHERAN - Osam žena i jedan muškarac osuđeni su u Iranu na smrt kamenovanjem, a prema presudi suda u Teheranu krivi su jer su počinili preljub. Kako javlja BBC, Mreža odvjetnika volontera, pozvala je vlasti u Iranu da spriječi presudu.

Kazne unatoč moratoriju

Iran je prošle godine, unatoč prosvjedima, izveo smaknuće kamenovanjem jednog muškarca, a kako se čini, to će učiniti i u ovom slučaju. Okrivljene žene su u dobi od 27 do 43 godine dok je muškarac star 50 godina, a proglašen je krivim, jer je kao učitelj glazbe optužen za nedozvoljeni odnos s učenicom. Moratorij na kamenovanje objavljen je od strane vrhovnog suda 2002. godine, međutim još uvijek takve kazne nisu rijetkost u Iranu. Iranski kazneni zakonik propisuje smaknuće kamenovanjem te propisuje čak i veličinu kamenja.

Kamenje ne bi smjelo odmah ubiti

Članak 102. kaznenog zakona kaže da bi u svrhu kamenovanja muškarci morali biti zakopani u zemlju do struka, a žene do grudi. Članak 104., u vezi s kaznom za preljub, kaže kako kamenje koje se upotrebljava "ne bi smjelo biti dovoljno veliko da bi osoba umrla odmah nakon jednog ili dva pogotka, niti bi smjelo biti toliko malo da se ne može nazvati kamenjem".Ozbiljni propusti u pravnom sustavu obično rezultiraju nepravednim suđenjima, između ostalog i u slučajevima zločina kažnjivih smrću. Usprkos moratoriju i službenim poricanjima da se kazne kamenovanjem nastavljaju provoditi, ipak su zabilježeni slučajevi smrti kamenovanjem.

Žene veće žrtve

Žene su u najvećem razmjeru žrtve kamenovanja. Jedan je razlog taj da ih ne tretiraju jednako kao muškarce pred zakonom i sudovima, što je jasno kršenje međunarodnih standarda poštenog suđenja. Osobito su podložne nepravednim suđenjima, jer je u njihovom slučaju vjerojatnije nego u slučaju muškaraca da će biti nepismene te je zbog toga također vjerojatnije da će potpisati priznanja zločina koje nisu počinile.