Mladi hrvatski navijač preminuo je u bolnici u Klagenfurtu od srčanih problema uoči utakmice između Hrvatske i Njemačke, javila je njemačka agencija DPA.

Neimenovani 20-godišnji hrvatski navijač kolabirao je na ulici i preminuo nedugo nakon dolaska u bolnicu. Prema izvorima iz Austrijskog Crvenog križa na koje se poziva DPA, hrvatski navijač je preminuo od srčanog udara.

U Klagenfurt, glavni grad Koruške, stiglo je više od 80.000 hrvatskih navijača, što je skoro više nego što ovaj grad ima stanovnika, a zabilježeni su i prvi izgredi u kojima su uhićena četiri hrvatska navijača.

Do gužve je došlo u ulici 8. svibnja koja je bila jedna od mnogobrojnih "kockastih" baza. U sveopćem slavlju i navijanju netko je bacio dvije dimne bombe, nakon čega se pojavila njemačka specijalna policija. To je izazvalo hrvatske navijače pa su neki počeli policajce gađati pivom i konzervama. One najratobornije policija je privela i s lisičinama na rukama odvela.

Njemački navijači, kojih je u Klagenfurt također došlo na tisuće, okupili su se nekoliko ulica dalje, u ulici Paradeisergasse, no tamo nisu zabilježeni incidenti pa su stanovnici Klagenfurta odahnuli kada je navijačka masa krenula prema stadionu.

U samom gradu postavljene su dvije velike navijačke zone, premda je praktički cijelo uže središte grada pretvoreno u navijačke zone. One najveće su pokraj konferencijskog centra Messe na pola puta između stadiona i gradskog centra, dok je druga postavljena na glavnom Neuer Platzu.

Za vrijeme Eura u gradu je raspoređeno više od 2.500 policajaca iz Austrije, Njemačke, Poljske i Hrvatske. Strani "plavci", izuzev njemačkih specijalaca, neće imati ovlasti privođenja i uporabe sile, no moći će pomagati Austrijancima.