ZAGREB - Specijalna policija još uvijek traga za odbjeglim umirovljenim generalom Ivanom Koradeom, kojeg se povezuje s prekjučerašnjim četverosturkim ubojstvom u zagorskim selima Vitešencu i Velikoj Veternički. U potragu je uključeno više od 300 policijaca, specijalaca, s dva oklopna vozila i helikopterom.

Ivan Korade, ističu u policiji, koristi se osobnim automobilom marke Mitsubishi Pajero, crne boje, registracijske oznake KR 001 IK, i automobilom marke Mercedes, E ili S klase, crne boje, neutvrđene registracijske oznake. Za Koradea se opravdano pretpostavlja, priopćila je policija, da raspolaže saznanjima o ubojstvima. Potvrdio je to sinoć u Otvorenom i ravnatelj policije Marijan Benko. Policija poziva građane da, ako imaju informacije o Koradeu i opisanim ubojstvima, nazovu broj 92.

Prekjučer je u klijeti u Ivancu kod Varaždina, ustrijeljen s tri metka, pronađen Davor Petriš (36), jedan od Koradeovih najbližih suradnika i prijatelja. Specijalci iz Lučkog pretražili su Koradeovu kuću u njegovu rodnom selu Velikoj Veternički kod Zlatara, gdje je jučer ujutro pronađeno troje ubijenih ljudi. U svojoj je kući ustrijeljena Cecilija Hudić i njezin petnaestogodišnji unuk. Daljnjom istragom pronađen je i Vlado Knok, kojeg je ubojica ranio. Sumnja se da je počinitelj ista osoba. Knok je, prema nepotvrđenim informacijama, prepoznao ubojicu. Opisao ga je kao "krupnog čovjeka".

Čini se da postoji veza između svih četiriju ubojstava u Zagorju jer su čahure pronađene na mjestu zločina navodno identične. Poveznica bi mogao biti i ubijeni Franjo Kos, koji još od djetinjstva ima neraščišćene račune s Koradeom, kada ga je navodno ubo u nekoj svađi. U policiju je priveden Koradeov sin Mario.

Ravnatelj policije Marijan Benko potvrdio je u četvrtak navečer da policija traga za odbjeglim umirovljenim generalom Ivanom Koradeom, rekavši da ne traže samo Koradea već i više osoba, odnosno da policija traži počinitelje četiriju ubojstava koja su počinjena u selu Velika Veternička podno Ivanščice i u mjestu Vitešinec kraj Ivanca. Uključivši se izravno u emisiju "10 do 8" TV Nove s operativnoga sastanka policije Benko je rekao da je na terenu u sjeverozapadnome dijelu Hrvatske više od tri stotine policajaca te da je maksimalno budna policija na cijelom području Hrvatske. U vezi s mogućom povezanošću ubojstva bivšeg vojnoga policijaca i Koradeovog prijatelja Davora Petriša u Vitešencu te trostrukog ubojstva u desetak kilometara udaljenoj Velikoj Veternički  Benko je rekao da su sav materijal te rezultati očevida dostavljeni u Centar za vještačenje. Kako je rekao, očevide su radili policijski eksperti i vještaci iz Zagreba, a materijal je još na vještačenju pa je o povezanosti teško govoriti dok rezultati ne budu poznati.