ZAGREB - Nakon višemjesečne operativne akcije "Vjetar" zagrebačka je policija prekinula organizirani lanac prostitucije i zbog podvođenja uhitila osam osoba, šest hrvatskih državljana i dvije Ukrajinke, od kojih se jednu sumnjiči kao organizatoricu lanca. Policija je danas izvijestila da je za kazneno djelo podvođenja ukupno prijavila 11 osoba, među kojima su i dva izraelska državljana te jedan hrvatski koji nisu uhićeni.

Od uhićenih, osim za podvođenje, dvije su osobe (ukrajinske državljanke) prijavljene i za krivotvorenje isprava - po jedne izraelske, estonske i latvijske putovnice -, a jedna od njih i za zlouporabu droga, budući da je pretragom stanova pronađena manja količina droge.

Jedan hrvatski državljanin tereti se i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari jer policija pretpostavlja da njemu pripada pronađena automatska puška sa streljivom.

Pretragom je pronađeno i 38 tisuća kuna, 10 tisuća eura i 800 dolara.

Policija je utvrdila da je skupina prostitucijski lanac organizirala na način da je na Internetu i u "Oglasniku" objavljivala obavijesti o pružanju eskort usluga, uz brojeve mobitela na koje se potencijalnim mušterijama javljala Ukrajinka, navodno organizatorica lanca.

Ona je i dogovarala sastanke mušterija s prostitutkama koje su uglavnom njezine sunarodnjakinje i Ruskinje, a živjele su u nekoliko unajmljenih stanova na zagrebačkom području.

Nakon što je mobitelom dogovoren sastanak, četvorica vozača prostituke su automobilima prevozili do zagrebačkih hotela ili privatnih stanova i kuća, gdje su pružale seksualne usluge, za koje su mušterije po satu plaćale između 150 i 350 eura.

Policija pretpostavlja da su prostitutke u zadnja tri mjeseca pružile najmanje 600 seksualnih usluga, čime je lanac 'zaradio' najmanje milijun kuna. Od ukupne zarade, prostitutke su 60 posto davale ukrajinskoj 'madam'.

Uhićena osmorka danas je privedena istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda, a za jednom osobom raspisana je potraga.

U zagrebačkoj policiji kažu da je nekoliko osumnjičenih otprije poznato po istim i drugim kaznenim djelima.