ZADAR - Na križanju ulice Ante Starčevića i dr. Franje Tuđmana jutros je u Zadru, u sklopu obilježavanja 15. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica otvoreno spomen obilježje za pale Imoćane u obrani Zadra i Zadarske županije. Spomenik - stilizirani križ akademskog kipara Krune Bošnjaka, zajedno su otvorili gradonačelnik Zadra Živko Kolega, gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel, zadarski župan Ivo Grbić te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Svečanom otvorenju spomenika na Bulevaru prethodilo je jutrošnje polaganje vijenaca za poginule branitelje na gradskom groblju pred središnjim spomen obilježjem.

Spomenik su zajednički dali izraditi gradovi Zadar i Imotski. Za ovu prigodu velik broj građana Imotskog i branitelja doputovao je u Zadar, a nastupila je i imotska Gradska glazba.

Uslijedila je Svečana akademija u dvorani Hrvatske kazališne kuće na kojoj su se operacije Maslenica prisjetili gradonačelnik Zadra Živko Kolega, aktualni župan Ivo Grbić, državni tajnik Ministartva obrane Mate Raboteg i izaslanik predsjednika Stjepana Mesića general pukovnik Mladen Kruljac.

Obilježavanje 15. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica završava večeras koncertom klape Kontradda u Arsenalu. Početak je u 20 sati.