CALANG  -  Treća obljetnica tsunamija u Aziji obilježena je molitvom kraj masovnih grobnica, a sirene za opasnost natjerale su mnoge na bijeg s plaže iako je bila riječ samo o vježbi mreže uzbunjivanja ustanovljene nakon katastrofe.

Golemi valovi 26. prosinca 2004. što ih je izazvao najsnažniji potres u zadnjih 40 godina, ubili su oko 230 tisuća ljudi u 12 zemalja Indijskoga oceana. Nešto manje od polovine njih stradalo je u indonezijskoj pokrajini Acehu na otoku Sumatri.Obalni krajevi Šri Lanke i Indije izgubili su oko 45 tisuća ljudi. Valovi su sravnili i turistička odmarališta na jugu Tajlanda u kojima je poginulo više od pet tisuća ljudi, uglavnom stranih turista.

Vlasti u Acehu nisu se mogle nositi s tom katastrofom. Trupla su tjednima ležala po uništenim mjestima, a većina žrtava nije identificirana, nego je pokopana u zajedničke grobnice.

Nur Aini izgubila je muža i jedno od dvoje djece. "Danas se molimo za njih iako ne znam gdje su pokopani", kaže. "Sin koji mi je ostao i danas zove oca".Ta katastrofa, jedna od najtežih u moderno doba, izazvala je sućut diljem svijeta i slanje pomoći vrijedne više od 13 milijarda dolara.

U Acehu je obnovljeno više od stotinu tisuća kuća, deseci škola i bolnica te kilometri cesta.

Na plaži Patong u Phuketu preživjeli i članovi obitelji stradalih polažu cvijeće na pijesak, a budistički svećenici vode ekumensku molitvu. Vježba uzbunjivanja izvedena je na zapadnome dijelu indonezijskoga otoka Jave, blizu glavnoga grada Džakarte, a u njoj je sudjelovao i predsjednik države Susilo Bambang Yudhoyono.Na znak sirene koja upozorava na opasnost od tsunamija sudionici vježbe trčali su više od kilometra od obale prema unutrašnjosti.