SLOVENIJA - Prodekan Pravnog fakulteta u Ljubljani Danilo Tuerk (55) uvjerljiv je pobjednik predsjedničkih izbora u Sloveniji, s osvojenih 68,26 posto nakon 90 posto prebrojanih glasova. Njegov protukandidat Alojz Peterle, nekadašnji premijer a sada zastupnik u Europskom parlamentu, osvojio je 31,74 posto glasova birača. Službeni rezultati izbora objavit će se za tjedan dana nakon što pristigne nekoliko tisuća glasova s birališta u inozemstvu koji ne mogu promijeniti rezultat. Peterle je i sam rekao da su ga birači proglasili odgovornim za navodne pogreške vlade i da njegovu programu usmjerenom u budućnost nije odgovarala sadašnja politička polarizacija i političko-ekonomske okolnosti za koje birači okrivljuju vladu.

Očekuje se da će inauguracija Tuerka kao trećeg predsjednika Slovenije biti 22. prosinca, kad ističe mandat sadašnjem predsjedniku Janezu Drnovšeku. Tuerk je rekao da će danas normalno održati predavanje svojim studentima na fakultetu, a kao prvi potez najavio je sastanak s vladom kako bi koordinirali buduće aktivnosti.

Birači su jučer glasovali i o prijedlogu vlade o uključivanju trećine kapitala osiguravajućeg društva Triglav u mirovinske fondove, ali je taj prijedlog odbijen velikom većinom glasova. Direktor Triglava Andrej Kocić rekao je da se rezultat referenduma neće odraziti na poslovanje najveće osiguravajuće tvrtke u državi, ali će zakočiti proces njezinog vlasničkog konsolidiranja i nastupe na stranom tržištu.