ZADAR/ŠKABRNJA - Na zadarskom području još postoji 76 kilometara minski sumnjivih površina. Današnja donacija općine Okrug iz Splitsko-dalmatinske županije doprinos je da se Zadarska županija u potpunosti očisti od mina. 100.000 kuna namjenjeno je razminiranju škabrnjskog područja. Na tome je gostima iz kruga zahvalio zadarski župan Ivo Grbić.

- Razminiranje nema alternative. Svaki projekt razminiranja je kapitalan projekt. Ova vaša donacija svakako je snažan poticaj nama i Hrvatskom centru za razminiranje ali svakako i drugim donatorima, rekao je zadarski župan Grbić.

-Od svega srca smo željeli pomoći Škabrnji, jer je Škabrnja simbol stradanja u Domovinskom ratu. Često smo svjedoci snimaka iz Škabrnje gdje su mnoga djeca ostala bez udova ili bez članova obitelji, istaknuo je načelnik općine Okrug Dominik Matković dodajući kako se općina Okrug nalazi na otoku Čiovu, imaju oko 6 000 stanovnika, pripadaju srednje bogatim općinama i nisu "ni siromašni, ni bogati".

Pročelnica Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu Nevenka Marinović izvijestila je kako je u Zadarskoj županiji od mina stradalo najviše osoba od završetka rata, iako ova Županija nije bila nazagađenija minama. Jedan od razloga bila je želja ljudi da se vrate svojim kućama što prije. Također je izrazila posebnu zahvalnost na donaciji jer su do sada pomoć pružale uglavnom strane vlade i nevladine udruge ili tvrtke poput Vipneta i Maraske.

-Na području Zadarske županije zaista je nakon rata slijedio rat, gotovo je isti broj žrtava do '94. i od '94. naovamo, naglasila je Marinović ističući kako je u Zadarskoj županiji od '94.godine do danas stradalo 135 osoba, od toga 53 smrtno.