SPLIT - U splitskom škveru održana je svečanost na kojoj je "Tankerska plovidba" s "Brodosplitom" trebala obaviti primopredaju suezmax tankera "Donat". Ipak, primopredaja je tehnički odgođena za petak zbog vrućine koja je za splitski škver bila na razini elementarne nepogode.

Naime, radnici nisu uspjeli obaviti sve potrebne pojedinosti za predaju broda nosivosti 166 tisuća tona. To nije pomutilo feštu Zadrana koji su u organizaciji "Tankerske" u Split stigli s dva autobusa.

"Tankerska" je platila 54 milijuna dolara za "Donat" koji već sada ima tržišnu cijenu od 80 milijuna dolara. Prvi transport imat će prema Egiptu. Na svečanosti je bio i kum broda, državni tajnik za more Branko Bačić. Kumstvo trećeg suezmax tankera bilo je ponuđeno ministru Božidaru Kalmeti, no on je proljetos razbijanje boce šampanjca o "provu" broda prepustio svom prvom suradniku.

Predsjednik uprave zadarskog brodara kapetan Ive Mustać, najavio je gradnju još dva manja tankera, što je već ugovoreno, ali i nastavak poslovne suradnje sa škverom.

Nakon "Alana" i "Hrvatske", "Donat" je također izgrađen u jednom komadu, što je jedinstven pothvat hrvatske brodogradnje.

"Donat" je dug 281 metar, u njega je ugrađeno 19.622 tone čelika, te provučeno 113 kilometra električnih kablova. Elektrana na brodu ima snagu s kojom bi se moglo napajati naselje s 1.000 stanovnika.