ZAGREB- Hrvatski državljani Renato Garma i Mate Luša, te državljanin Crne Gore Milan Smolović, koje je od 18. veljače 2007. godine kao taoce u Nigeriji držala kriminalna skupina otmičara zahtijevajući visoku otkupninu, oslobođeni su, osjećaju se dobro i bit će prvim mogućim letom upućeni svojim obiteljima, izviješteno je iz Ureda glasnogovornika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.
 
Sva trojica radila su za tvrtku Hydrodive na održavanju naftnih platformi u delti Nigera, a oslobođeni su u ponedjeljak oko 05:30.

Indeks.hr prenosi tvrdnju pomoćnika ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za konzularne poslove Vinka Ljubičića prema kojoj otmičarima nije isplaćena tražena otkupnina.

Reuters navodi kako je otete Hrvate i Crnogorca oslobodila nigerijska vojska koja je, nakon dojave o tome da izvjesni militanti drže strance kao taoce na području Ogbakirija, pretražila tu lokaciju i uspješno obavila operaciju spašavanja.

Net.hr piše kako je na području delte rijeke Niger, od siječnja ove godine, zabilježeno više napada naoružanih skupina na strane naftne kompanije i kako je u posljednjih godinu dana oteto oko stotinu ljudi od kojih je većina radila za strane naftne tvrtke.

Otmice radnika su, navodi Net.hr, u Nigeriji unosan posao, jer su naftne kompanije uglavnom osigurane protiv otmica, tako da se većina tih zahtjeva isplati otmičarima.
 
U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija navodi se i kako je Ministarstvo sve vrijeme bilo u redovitom, svakodnevnom i izravnom kontaktu s obiteljima otetih koji su izvješćivani o dnevnom razvoju i stanju pregovora i samih otetih, u onoj mjeri u kojoj su otmičari bili spremni na komunikaciju, kao i s nigerijskim vlastima. Dodaje se kako je važnu ulogu u održavanju redovite komunikacije odigrala je i tvrtka Hydrodive.

- U dogovoru s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Crne Gore Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske je u potpunosti preuzelo brigu i za otetog crnogorskog državljana, također stoji u priopćenju.