120 radnika "Bagata" i TIZ-a 14. ožujka prosvjedovat će u Zagrebu na Trgu francuske republike. Predstavnici radnika i Sindikata od Vlade će tražiti dovršetak radnih sporova za Bagat, TIZ i Dalmu isplatom materijalnih potraživanja radnika, najavio je pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Zadarske županije Vedran Uranija.

Trideset i četvero radnika "Dalme" uputilo je peticiju i otvoreno pismo Ministarstvu pravosuđa u kojem traži okončanje spora radi isplate plaća zbog nezakonitog otkaza pred Općinskim sudom u Zadru. Radnici ukupno potražuju tri i pol milijuna kuna plus kamate.

- Vrhovni sud je 2001. donio presudu u korist radnika "Dalme" da se, jer su dobili nezakonite otkaze, vrate na posao i vratio predmet na dopunu postupka na Općinski sud. Na Općinskom sudu imaju sve naše dokumente; od rodnih listova do radnih knjižica, ali još to nisu riješili, istaknula je članica sindikalnog povjereništva "Dalme" Marija Lasan.

2005. godine je, kako je napomenuo pravni zastupnik Uranija donesena djelomična presuda o isplati dvanaestero radnika, no obzirom da je u tijeku žalbeni postupak, ona još nije pravomoćna.
 
Radnici "Dalme" ukupno potražuju 3,5 milijuna kuna nadoknada plaće za period od 1998. do 2005. godine, odnosno pojedinačne iznose koji se kreću od oko 100.000 do 150.000 kuna kojim treba pridodati i kamate.

Radnici "Dalme", istaknuo je Uranija, pokrenuli su pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu postupak zbog dugotrajnosti postupka.