Bivši radnici "Bagata" uputili su pismo predsjedniku Stjepanu Mesiću, Vladi, Ministarstvu pravosuđa i stečajnom upravitelju "Bagata" kako bi se isplatom dugovanja okončao radni spor 365 radnika koji, prema pravomoćnoj sudskoj presudi, potražuju 20 milijuna kuna.

Bagat je bio u sedamdesetpostotnom vlasništvu države, što i jest razlog zbog kojeg apeliraju državni vrh.

- Do sada su radnici "Bagata" sedam puta prosvjedovali u Zagrebu, deblokirali cijeli sustav da se slučaj konačno riješi, ali je opet došlo do zastoja. Sada se traži hitno okončanje slučaja. Radnici smatraju da je 12 godina dovoljno, kazao je pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata u Zadru Vedran Uranija, navodeći kako su radnici već dobili 12 milijuna kuna.

Ukupna svota koju potražuju iznosi 30 milijuna kuna s kamatama što je, kako je naveo Uranija, rekordna presuda kad su u pitanju radni sporovi.

- Stečaj nad Bagatom još nije zatvoren, a traje već pet godina iako je zakonski rok dvije godine. U stečajnoj masi ima još sredstva, i ono što ima treba podijeliti radnicima prije konaćnog zaključenja, istaknuo je Uranija.

Članica Koordinacijskog odbora bivših radnika "Bagata" Marica Čerkuč najavila je novi prosvjed u Zagrebu u ožujku, kada će im se pridružiti bivši djelatnici TIZ-a.