kiruršku opremu za otorinolaringologiju i uređaj za rješavanje problema opstrukcije nosa. Postavljanje angio sale i adaptacijski radovi koštat će 1,8 milijuna kuna, dok vrijednost ultrazvuka iznosi 535.000 kuna, a oprema potrebna odjelu otorinolaringologije kojom je, kako je pripomenuo ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Zvonimir Vrančić moguće čak i osloboditi se hrkanja - 220.000 kuna.

Grad Zadar i Zadarska županija donirali su po 400.000 kuna, dok je najveća sredstva za kupnju bolničke opreme, u iznosu od 2,8 milijuna kuna, izdvojila Tankerska plovidba.

- Prioritet je bila kardiološka angio sala. Mi imamo angio salu, u njoj se radi već dugi niz godina, i na samom je izmaku. S novom angio salom, moći ćemo, kod pacijenata koji nam dolaze u predinfarktnom stanju, koji su preboljeli infarkt, ili nam dolaze a akutnim infarktom, ne samo postavljati dijagnozu, već i raditi manje zahvate na proširenju krvnih žila, istaknuo je dr. Vrančić navodeći kako uređaj, marke Philips, pripada najnovijoj generaciji, te će biti trenutno najmoderniji u Hrvatskoj.

Nova angio sala u funkciji bi trebala biti već u lipnju, istaknuto je tijekom potpisivanja ugovora o donaciji između zadarske Opće bolnice i dvadeset i jednog donatora, te Grada Zadra i Zadarske županije. Donatori su, prema ugovoru, obvezni sredstva uplatiti najkasnije do kraja svibnja.

- Ovo je pobjeda Zadra, pobjeda jedne filozofije življenja, filozofije zajedništva i zajedničkog ulaganja u opće dobro, i zasigurno jedinstven primjer u Hrvatskoj da se u ovakvim akcijama okupljaju vodeći gospodarstvenici jednog grada pod dirigentskom palicom Hrvatske gospodarske komore, u ovom slučaju Županijske gospodarske komore. Vrlo je značajno što su većina donatora privatne tvrtke koje su, umjesto da podijele dobiti među vlasnicima ili dioničarima, dio dobiti uložile u dobrobit građana Zadarske županije, kazao je prilikom potpisivanja ugovora u prostorijama Županijske gospodarske komore ministar mora, turizma, pomorstva i razvitka Božidar Kalmeta.