Unutar projekta Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva „Razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" Udruženju obrtnika Zadar odobrena su bespovratna sredstva za provedbu radionica, kojima će se pomoći očuvati tradicijske vještine kroz njihovu primjenu u suvremenim proizvodima.

Tako su tijekom studenog, u organizaciji Udruženja obrtnika, a u suradnji s Narodnim muzejom Zadar i tvrtkom Maraska, održane dvije radionice na temu izrade četverokuke - šarenog veza na čohi sjeverne Dalmacije i pletenja boca zadarskog Maraschina. Interes za radionice nadmašio je očekivanja, a mogućnost sudjelovanja pružena je prije svega vlasnicama i članicama obiteljskih obrta, od kojih se očekuje da će najlakše primijeniti naučeno u vlastitim proizvodima. Na radionicama je stoga sudjelovalo ukupno 20 sudionica.

Po završetku ovih edukacija partneri i sudionice u projektu predstavili su svoje rezultate, odnosno svoje proizvode i brošuru koja je izrađena unutar projekta pod nazivom „Radionica izrade četverokuke", a u kojoj su zabilježene najznačajnije aktivnosti i daljnje mogućnosti. Dogovoreno je zajedničko predstavljanje rezultata radionica na nadolazećem sajmu Naši mali gušti koji će se održati 16. i 17. prosinca u Arsenalu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Na predstavljanju brošure okupile su se sve sudionice i partneri u projektu, a ispred nositelja projekta, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta uručio im je potvrde o sudjelovanju. Predsjednik Obrtničke komore i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Knežević također je pozdravio ovu aktivnost i istaknuo kako će ovakvi projekti uvijek biti prepoznati i podržani od svih obrtničkih institucija. Ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš pohvalila je ovu suradnju i napomenula kako će se i u budućnosti nastaviti slični projekti. Sve sudionice i edukatorice izrazile su zadovoljstvo i želju za nastavkom ovih i sličnih edukacija.

Osim ovog projekta, Udruženju obrtnika Zadar su unutar projekta „Obrazovanje u obrtništvu" ove godine odobrena i sredstva za daljnju provedbu informatičkih edukacija. Ove edukacije Udruženje provodi s Pučkim otvorenim učilištem Algebra, a kroz ovogodišnji ciklus prošlo je 32 novih obrtnika.

Svi ovi edukacijski programi dio su cjelovitog programa obrazovanja obrtnika koji se kroz Obrtnički edukacijski centar provode u Udruženju kroz godinu. U tijeku je priprema programa rada za 2012. godinu i osmišljavanje daljnjih obrazovnih programa.


Predsjednik Udruženja obrtnika Zadar
Mladen Malta