Moje djetinjstvo i mladost, a osobito vrijeme koje sam proveo kao tajnik KSZ-a, obilježili su fantastični uspjesi KK „Zadar" koji je u svojoj bogatoj povijesti imao veliki broj vanserijskih igrača. No samo su dvojica bila istinske klase, zapravo reći igrači mega formata mjereno svjetskim kriterijima. Dakako riječ je o Krešimiru Ćosiću i Josipu Pinu Đerđi. Ispričavam se što ga tako pišem jer se u ono doba on deklarirao tim imenom.

Mnogo je veličanstvenih utakmica odigrano u legendarnim Jazinama kroz koje su prošli gotovo svi poznati europski klubovi. Sve je to dakako trajno utkano u bogatu povijest kluba iz Jazina.

Meni će posebno ostati u sjećanju Krešo i Pino jer se u vrijeme svoje najveće popularnosti i uspjeha na reprezentativnom planu bivše države, eto nisu libili primjerice odazvati se, doći i nebrojeno puta podijeliti pokale, diplome ili medalje prvacima Zadra za srednje i osnovne škole. Možete li uopće sebi predočiti što je to tada značilo tim „klincima"'? Pa mi smo imali pravi „bum" osnivanja novih klubova na području Dalmacije, ajmo reći samo u Zadarskoj županiji preko 20! Znate li da su u tadašnjim ligama sudjelovali tzv. mali klubovi iz Paga, Vrsi, Arbanasa, Nina, Sukošana, Posedarja, Zemunika i brojni drugi? Mnogi se zacijelo niti ne sjećaju da je na asfalt posedarskoga terena jednom primjerice istrčala kompletna momčad ondašnje «Jugoplastike» kao gost u službenoj utakmici Kupa! I to u sastavu s jednim Ratom Tvrdićem, Šolmanom, Skansijem i dr. Posedarci su naime jako visoko dogurali, sportska sreća pratila ih je sve do same završnice ovog natjecanja na nivou Dalmacije.

Upravo iz tih i takvih razloga uputio sam Komisiji Poglavarstva grada Zadra slijedeći prijedlog za imenovanje naziva sportske dvorane na Višnjiku. Kako isti nije objavljivan u javnosti i tisku, koristim prigodu da ga iznesem u cjelosti.

Pozivam Vas da najprije dobro pogledate i proučite fotografiju koju Vam prilažem. Na njoj su dvije zadarske mega igračke veličine, košarkaški velikani pok. Krešimir Ćosić i živuća legenda Giuseppe Giergia.

Dozvolite mi da kao bivši višegodišnji tajnik Košarkaškog saveza Zadar, koji je djelovao baš u vrijeme najvećih uspjeha KK „Zadar", istaknem i predložim naziv nove dvorane koji bi po meni glasio:

Sportska dvorana „Krešo i Pino"

Znam da će ovaj prijedlog možda izazvati brojne polemike, kontroverze, protivljenja pa i aluzije, ali samo na ovaj način grad Zadar će se moći odužiti svojim igračkim veličinama. To što je gospodin Giergia još živ nije - za razliku od nekih, po meni nikakav problem, a i zašto bi bio, jer on je već odavna otišao u igračku legendu. Kod raspravljanja o ovom prijedlogu trebalo bi otkloniti sve dileme i predrasude, pa i one političke prirode ako bi ih bilo. Fotografija zorno svjedoči o prijateljstvu, suradnji i zanosu ove dvojice a sve s ciljem postizanja vrhunskih rezultata za svoj klub i grad. Prema tome, u doglednoj budućnosti trebalo bi porazmisliti čak i o postavljanju identičnog spomenika ispred nove dvorane, koji bi logično simbolizirao upravo ono što prikazuje fotografija.

Zaključno, smatram da bi na ovaj način Zadar mogao sačuvati trajnu uspomenu na ovu dvojicu svojih zaslužnih sugrađana.

Prijedlog kao što je poznato nije prošao, politika se opredijelila samo za Krešu. S čim sam dakako suglasan, jer sam s Krešom prijateljavao i izvrsno surađivao, no vrijedilo je pokušati.