Nedavna tv repriza potonuća slavnog Titanica, otkrila je i ponukala me na razmišljanje o još jednom važnom detalju. Jeste li kojim slučajem možda pažljivije popratili komande koje je izdavao dežurni časnik ? Naime u kritičnim trenucima izbjegavanja sante leda, časnik na zapovjedničkom mostu jasno je izdao naredbu /filmskom/ kormilaru "full to starboard" što u pomorskoj terminologiji znači "sve desno"! No, isto tako je vidljivo da ovaj kormilo okreće sve u - lijevo!? I nakon beskonačno napetih sekunda Titanic odista skreće u lijevo. Zatim opet stiže komanda "full to port" ili prevedeno "sve lijevo". Ali nesretni "timunjer" vrti sada kormilo sve nadesno. Dakle kormilo se okretalo uvijek naopako - što se u filmu vidi u totalu. Znači da isti nije razumio, nije znao ili se naprosto u sveopćoj panici nije snašao. Oni iz "makine" pak odradili su čini se svoj dio posla korektno, "zašijali su" i to je bilo to.

Eeeh...upitajmo se nadalje: što je sad tu povijesno istinito? I... dal' bi se možda Titanic spasio, da je kojim slučajem otprve skrenuo udesno? Bi li ipak zaobišao, makar i u posljednji trenutak tu nesretnu santu leda? Dakako da nije svejedno skrećete li lijevo ili desno čak ni s automobilom a kamoli s brodom, zbog koje greške je podsjetimo nastradalo 1500 ljudskih života!

Zapravo reći, u filmskoj ekranizaciji naivno su mogli pogriješiti više manje scenaristi ili režiser, to je stvar umjetničkog dojma, ali što se fakat u stvarnosti zbilo te tragične noći?

Jesu li tada, tog kobnog 10. travnja 1912. godine, zapovjedni kadar "Titanica" činili ponosni britanski časnici, a posadu - osobito onu nižih zvanja, pomorci iz kojekakvih egzotičnih zemalja? Jesu li već tada zapravo u pomorstvu nastali začeci svekolikog ukrcaja šarolikih posada, što je općepoznato, kulminiralo posljednjih godina na gotovo svim svjetskim kompanijama. Koje tako zbog profita ostvaruju znatne uštede, ali evidentno nauštrb sigurnosti i vještina koje se ne mogu naučiti kupovinom ovlaštenja za 100 $ na nekom brzopoteznom tečaju! Među putnicima je veoma slikovito prikazana hijerarhijska podjela na klase. Nije li toga bilo i među posadom? Da li je kormilar s "Titanica" stoga uopće znao i razumio komande. Ovaj "filmski" očigledno nije.

Zaključno, osobno sam imao "čast" u gvardiji službovati s kormilarima koji, ali doslovce - nisu imali pojma kako se kormilari. Pa smo onda na širokoj plavoj pučini danima provodili intenzivni trenaž, dok početni zmijoliki trag po krmi broda ne bi poprimio pravocrtnu liniju. Znaju to jako dobro svi naši pomorci koji dakako posve zasluženo, visoko kotiraju na prestižnoj svjetskoj ljestvici pomoračkih znalaca od formata.

Eto...pogledajete stoga svakako filmski insert iz "Titanica", a ako želite ostavite Vaše razmišljanje u vidu komentara.