Na 77. Viškoj regati  nije oboren rekord jedriličarskih posada ali je bura donijela  novi rekord jedrenja i pobjednika prve etape su jedriličari iz Slovenije.

Iz JK Labuda, organizatora regate izvjestili su kako  su novim rekordom u jedrenju do Visa opravdali sva jedriličarska očekivanja. Po olujnoj buri, u spartanaskoj bitci na moru, uz pokoji lom u rekordnom vremenu, po 77. put osvojen je Vis zahvaljujući jedrilici Generali TP52, s kormilarom Samo Žvan, JK Mariborčanka. Slovenska posada je  nakon samo 2 sata i 14 minuta projurio kroz cilj u luci Vis.

Osvrt je dao Alena Kustića, predsjednia Regatnog odbora: „ Po buri koja je prije starta gotovo pala da bi se neposredno pred start opet "razmahala" te u vratima ponovno dosegla olujnu jakost najbrže su jedrilice vozile prosječno brže od 15 čvorova a dosezale su i maksimalne brzine i preko 20 čvorova o čemu će se još dugo pričati. Regatni odbor je na brodu kapetanije Pojišan pratio jurnjavu po buri svih 33 nautičkih milja da bi već nakon 2 sata i 14 minuta prvi kroz cilj projurio Generali TP52 i tako postavio novi rekord.

Generali TP52 je najbrže dojedrio u Vis, ali je jedrilica Dubrovnik s kormilarom Denisom Vukasom, JK Orsan, ipak nakon matematičke korekcije pobjednik prve etape 77. izdanja Viške regate .

Inače, flota je podijeljena u dva razvrstanja: prvo OPEN sa podrazredima racing odnosno regatni brodovi, te cruising odnosno navigacijski krstaša, te drugo razvrstanje ORC. Najuspješniji brod po ORC razvrstanju je i službeni pobjednik Viške regate, dok će jedrilica koja bude u obje etape od Splita do Visa te nazad, najbrža u jedrenom vremenu osigurati epitet i pokal "najbrže jedrilice regate".

Tradicija održavanja subotnje regate " u portu" se nastavlja i ove godine jedriličari.