Iako su prošle dvije godine od posljednjeg održavanja Zadar Outdoor Festivala, entuzijazam nije nimalo pao, naprotiv, još je i veći pa s nestrpljenjem odbrojavamo dane do novog izdanja festivala! Kraj mjeseca rujna idealno je vrijeme za provesti vikend u prirodi s obitelji te pobjeći nakratko od gradske gužve. Stoga, ako još uvijek niste nabavili svoje kotizacije, idealno je vrijeme da to učinite što prije!

Prvi dio jesenskog izdanja Zadar Outdoor Festivala održat će se u Preku na otoku Ugljanu, 25. i 26. rujna, a možete sudjelovati u čak četiri sportske discipline.

- Otok Ugljan oduševio nas je raznolikošću prirode; zemlja, škrapa, šuma, maslinici, more... Sve se to izmjenjuje na trail stazama! Predviđene su tri staze; Bonaca trail dužine 5 km, Mareta trail dužine 10 km te Fortunal trail dužine 21 km pa će u utrci podjednako moći uživati amateri kao i oni željni većih sportskih izazova. Ovo je prilika ne samo da pokažete svoje sportske vještine, već i da otkrijete ljepotu stoljetnih maslinika i uživate u pogledu na plavetnilo Zadarskog kanala, dodaju ZOF-ovci.

Klima otoka Ugljana često se naziva klimom masline i idealna je za outdoor aktivnosti kroz cijelu godinu. Toplina mora zime čini blagima, a vrela ljeta manje vrućima. Godišnji broj sunčanih dana je oko 120, što znači da je svaki treći dan vedar!

Za natjecatelje u kajaku i SUP-u pripremili su jako zanimljivu rutu koja vas vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća. Ruta je izazovna, a pogled nezaboravan!

Ove godine ZOF-ovci su vam pripremili i novu disciplinu pa će svi ljubitelji visina moći uživati u brzinskom penjanju.

Željina Litica podno Sv. Mihovila na otoku Ugljanu je tristotinjak metara široka stjenovita barijera visine od 10 do čak 60 m. Ambijent podno litice među šumama crnike i prastarih maslina je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag. Posljednjih godina se bilježi nevjerojatan porast zanimanja za sport, posvuda „niču" dvorane s umjetnim stijenama, raste broj profesionalnih sportskih penjača, a nedavno je donesena odluka o ulasku sportskog penjanja u zajednicu olimpijskih sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. te Parizu 2024.

Osim natjecateljskog dijela festivala, očekuju vas i zanimljive radionice pa se možete prijaviti na kajak radionicu za djecu, jogu te radionicu sportskog penjanja.

No, to nije sve od ovogodišnjeg ZOF izdanja. Dva tjedna kasnije, u subotu, 9. listopada pripremaju još jedan zanimljivi trail - Ravni kotari.

- Ovo područje obiluje brojnim kulturno-povijesnim spomenicima i upravo smo ga zato odabrali kao novu lokaciju za održavanje 2. dijela jesenskog izdanja Zadar Outdoor Festivala. Možete birati između dvije kategorije - Trail Prisnac 20 km i Trail Priška 10 km. Inspiraciju za ove nazive smo pronašli u tradicionalnim recepturama specijaliteta po kojima je ovaj kraj poznat, ističu iz ZOF-a.

Tjelovježba i boravak u prirodi ubrzavaju krvotok, oslobađaju endorfine i smanjuju opću razinu stresa. Samo 30 minuta hodanja dnevno može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja; može poboljšati opće raspoloženje i kvalitetu sna, smanjiti stres, tjeskobu i umor. Tjelesno aktivni ljudi suočeni su s do 30% manje rizika da postanu depresivni, a tjelesna aktivnost pomaže u oporavku od depresije.

- Naša regija poznata je u svijetu kao jedna od najatraktivnijih na Mediteranu, a ono što nastavljamo promovirati je prekrasan krajolik kojeg karakterizira iznimna geografska raznolikost, što ga čini idealnim mjestom za provođenje raznih sportskih aktivnosti na otvorenom, zaključuju ZOF-ovci.

Na sve ZOF discipline možete se prijaviti putem našeg weba: https://zadaroutdoor.com/hr/apply. Sve novosti vezane uz održavanje festivala možete pratiti na našim društvenim mrežama Facebook https://www.facebook.com/ZadarOutdoor i Instagram https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.