Financiranje sad već propalog Nogometnog kluba Zadar, gradske vlasti oduvijek su pravdali školom nogomerta - brigom Grada Zadra za najmlađe potencijalne nogometaše.

Iako roditelji plaćaju članarinu za sve sportske škole i udruge, ispostavilo se da u najvećem nogometnom klubu nema mjesta za svih.  A doveli su Krešimira Gojuna kao najvećeg stručnjaka i kupili mu bijeli mercedes, na što u svom ranojutarnjem  priopćenju podsjeća koalicijski partner i gradski vijećnik Mate Lukić.

Jesam, dao sam naivno glas za tu pozajmicu, dao sam ga za našu dicu. Barem sam tada tako mislio, napisao je Lukić.

Na  takav odnos prema svojoj djeci požalili su se pojedini roditelji, navodeći kako je velikom broju dječaka zatvorena Škola nogometa HNK Zadar. A radi se o dječacima u dobi od 10 i 11 godina koji su odbačeni nakon par godina treniranja. To znači zabranu bavljenja sportom zadarskoj djeci u klubu koji nije privatni, rekao nam je jedan od roditelja, ogorčen zbog takvog odnosa prema entuzijazmu zadarske djece. On spada u roditelja koja nemaju ambicije nego je za njega  to pitanje sportskog odgoja i čeličenja djece za život. Škola bi trebala biti organizirana tako da ima mjesta za  rad s darovitom djecom, a ne da se djeca ubijaju u pojam kad im se kaže - e ti nisi dobar, mišljenja je roditelj s kojim samo razgovarali o novonstaloj situaciji na Stanovima.

Predsjednik udruge  HNK Zadar, Damir Knežević uputio je očitovanje ne medijske objave kojeg prenosimo u cijelostI.

"Hrvatski nogometni klub Zadar je osnovan prošle godine s jasnim ciljem da kratkoročno spasi Školu nogometa Zadar, srednjoročno osigura njezin razvoj ulaganjem u stručne kadrove koji će osigurati odgoj i kvalitetan rad, a sve će se dugoročno odraziti i na podizanje seniorske momčadi u najviši rang hrvatskog nogometa. Ispred nas je dug put na kojem se radujemo sportskim izazovima i uspjesima, svjesni smo da će uz uspone biti padova, ali i podmetanja kojima u startu želimo doskočiti.

U objavi koja je izašla u lokalni medijski prostor, a koja etiketira klub i stručnjake koji su profesionalno angažirani od strane Uprave, jasno prepoznajemo namjeru u gomili neistina na koje smo spremni odgovoriti. Voditelj Škole nogometa Krešimir Gojun profesionalno radi posao zbog kojega je angažiran od strane Uprave koja sa zadovoljstvom može ustvrditi da je u kratkom vremenu iskorak na bolje evidentan. Naime, u obavi su iznesene neistinite tvrdnje da je 100 dječaka moralo napustiti Školu nogometa, a da im je sve priopćeno na nedostojan način. Svi klubovi koji imaju mlađe kategorije, pa tako i HNK Zadar permanentno provode selekcijske i doselekcijske procese posebno ako je određenje kvaliteta.

U ovom slučaju se radi o broju od 40-ak dječaka (točna brojka nije određena jer su procesi u tijeku), kojima su ponuđeni klubovi partneri za nastavak treniranja jer po pravilima i kriterijima koje je odredila struka nisu u stanju pratiti razvojne procese. Navedeno jasno pokazuje da su teze o visini prihoda ostvarenih od članarina samo neosnovana manipulacija. Srednjoročni plan u klubu je da se stvaranjem boljih uvjeta u perspektivi ukinu članarine za natjecateljske kategorije u kojima će trenirati igrači koji zadovoljavaju odgojno-obrazovne i kvalitativne komponente. S druge strane u gradu Zadru i Zadarskoj županiji djeluju klubovi i škole nogometa s kojima je HNK Zadar uspostavio suradnju ili je u fazi pregovora, u navedenim klubovima se radi dobro i oni „žive" od članarina.

HNK Zadar radom i znanjem nastoji zauzeti poziciju nositelja kvalitete u gradu i županiji uz višeslojnu podršku, a jedan od načina je i usmjeravanje mladih igrača u za njih najbolje klubove i škole, sve u cilju podizanja kvalitete nogometa i konkurentnosti u talentom bogatom NS Zadarske županije. Jako ružna je teza da nositelji stručne politike u HNK Zadar nisu obavijestili roditelje o planovima i programima, te odlukama u kojima se nalaze i one najteže. Naime, za svaku od kategorija po skupinama od 20-25 roditelja su organizirani roditeljski sastancima na kojima su poštujući pedagoške standarde transparentno proklamirane teze i smjer u kojem ide Škola nogometa. Od strane voditelja Škole nogometa je naglašeno da za svakog roditelja ponaosob stoji na raspolaganju za individualni razgovor i objašnjenje svake odluke, što objede na račun nepostojanja pedagoškog pristupa stavljaju u kategoriju neprimjerenih.

Sve ostale konstrukcije unutar kojih se blati rad kluba i ljude dijeli prema pripadnostima nekom gradu ili regiji, oštro osuđujemo. HNK Zadar je otvoren klub iz sredine koja je poznata po toleranciji i uvažavanju, koja prije svega cijeni rad, kvalitetu i profesionalnost, a ne laganje svih i samog sebe. Za sve koji se bave ovakvim anonimnim konstrukcijama bi bilo bolje da se adekvatnije informiraju prije nego što nešto javno objavljuju, naime, gospodin Gojun je ponosni stanovnik naše županije, koji je prepoznao dugoročni plan razvoja Škole nogometa HNK Zadar kojega je Uprava kluba s predsjednikom Damirom Kneževićem proklamirala kao ultimativan.

Posebno želimo istaknuti da smo dobili jako veliku podršku upravo roditelja, koji su očito godinama priželjkivali stvaranje boljih uvjeta za rad kojim bi se izbjegao odljev mladih igrača u ranoj dobi prema Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Upravo je navedeno razlog zbog kojega se Zadar ne nalazi na nogometnoj karti najboljih u Hrvatskoj i zato smo se odlučili na ispravan smjer od kojega ne želimo odustati. HNK Zadar se strateški pozicionirao, određenje je srednjoročno i dugoročno, gradi se od temelja s akcentom na procese u Školi nogometa.

U perspektivi uz podršku lokalne zajednice na svim razinama, uz uključivanje navijača, članova, roditelja u periodu od 5-7 godina uz razvoj, možemo očekivati izgradnju sustava koji će proklamirati održivost i sportski rezultat na ponos svih građana Zadra i Zadarske županije. Ne sumnjamo u ispravnost puta na kojem uz rad s mladima nastavljamo ulagati u stručne kadrove i u bolju infrastrukturu što će nam osigurati podizanje kvalitete na svim razinama i otvoriti put prema uspjehu.

Uprava HNK Zadar