"Ako bude peta utakmica, onda će Zadar imati pune gaće", govorio je prije pet dana trener Splita Mile Karakaš, dok su mu se novinari podsmijavali nakon drugog uvjerljivog poraza na Višnjiku, da bi u Splitu prisnažio: "Da su na drugoj strani i Lakersi, možemo se vratiti" (ovdje su se već svi pitali koja bi ustanova bila pogodna za ovaj slučaj). I onda je Split u trećoj utakmici preokrenuo rezultat, iako je Zadar u većem dijelu bio bolji suparnik, a večeras drugi put pobijedio, nadigravši Mršićevu momčad u svih 40 minuta. I bogme, nećemo reći da Zadrovi košarkaši i navijači pune gaće, pogotovo zbog najave da će u subotu Višnjik gorjeti prvi put nakon više od godine dana, ali da u utakmici neće biti favorita, to se već sad može reći.

Split je, dakle, pobijedio rezultatom 81:68 i izjednačio finalnu seriju na 2:2. Nakon prve četvrtine, koju je Zadar dobio 19:23, Split je u 17. minuti poveo 33:31, na kraju treće vodio 14 poena prednosti i ušao u mirnu završnicu.

Nakon tri utakmice u kojima su se upoznavali, bilo je vrijeme da obje momčadi zaigraju svoju najbolju košarku. Tako je i bilo. Počelo je dobro s obje strane, Split je najviše nade polagao u trice, koje je dosta dobro pogađao, dok je Zadar išao na uigrane akcije prema Onuaku i Bursaću, pa su ova dvojica i Mavra postigli prvih 15 poena za Zadar (svi po 5). Razigrao se nakon ulaska i Carter (prednost u prvoj petorci i dalje ima Justice), pa je Zadar prvi put došao do osjetnije prednosti (14:21).

Jedina Splitova snaga i dalje je bio vanjski šut, pa je Mršić nakon prve četvrtine (19:23) naložio maksimalni izlazak na vanjske igrače, ostavljajući domaćim centrima da okušaju sreću u igri 1 na 1 s kvalitetnijim Zadrovim visokim igračima. Ušlo je još nekoliko Splitovih trica, jer su ih domaći igrači forsirali čak iz kontranapada, a pogotovo ih je krenulo u drugoj polovici četvrtine, kada su serijom trica i pogodaka napravili seriju 12:4 i poveli 40:35. Od minus sedam Split je pred kraj poluvremena došao do plus osam (44:36). Gdje su sad ona vremena kada je Zadar, u prvoj utakmici, već u prvom poluvremenu vodio i dvadesetak razlike...

Prvih pet pogodaka u drugom poluvremenu postigao je Split za rekordno vodstvo 49:37. Tri minute igralo se bez poena s obje strane, nažalost do dvije Lukovićeve trice. Kako se utakmica primicala kraju, i jedni i drugi bili su sve nervozniji, a loša okolnost za Zadar uvijek je četvrta osobna Chinanua Onuakua. Bez njega je Zadar puno lošija momčad ove godine pa je Split na kraju treće četvrtine izjednačio najveću prednost u utakmici - 14 poena razlike.

Ništa Zadar nije napravio u posljednjoj dionici čime bi se primakao bliže Splićanima, a bez Onuakua i uz onoliku količinu nervoze to je bilo očekivano.

Split su do pobjede tricama nosili Perković (18 poena) i Luković (17 poena), a u Zadrovoj momčadi kritika treba poštedjeti jedino Mavru, koji i uz ozljedu koju vuče izgleda kao čovjek kojemu je najviše stalo.

Navijači Zadra neće puno žaliti jer će se u subotu utakmica na Višnjiku igrati uz publiku. Još se ne zna točan broj ulaznica koje će se pustiti u prodaju, no nema sumnje da će to biti najtraženija "srećka" u sljedeća dva-tri dana.