KK Zadar bez trenera Veljka Mršića, koji je već tri mjeseca manje ili više izvan momčadi zbog liječenja od posljedica koronavirusa, sve teže prolazi kroz razdoblje ključnih utakmica u ABA ligi. Mršić se nakon prve faze borbe s koronom u kratkom razdoblju ukazao i osvojio Kup Krešimira Ćosića, no bez njegova vodstva, pod pomoćnim trenerom Ivanom Perinčićem, klub se vratio u kolotečinu s početka sezone - pobjeda u HT Premijer ligi, poraz u ABA ligi. Perinčić je vjerojatno jedini pomoćni trener u hrvatskim sportovima na kojemu je bila ovolika odgovornost, a kako vrijeme prolazi situacija je sve manje održiva, što se vidjelo i sinoć protiv Budućnosti.

Izjava direktora Željka Žilavca nakon osvajanja Kupa, kako je momčad na dobrom putu, nije se ni ohladila a Zadar je duboko zagazio u probleme. Prvo poraz od FMP-a u petak, pa onda sinoć od daleko kvalitetnije Budućnosti. Kad se FMP nije dobilo a trebalo se, onda se počeo pojavljivati imperativ i u utakmicama u kojima Zadar nema velikih šansi. Perinčić je za FMP preuzeo odgovornost, ali sinoć to nije ponovio, iako su njegove odluke s kraja prve i početka druge četvrtine izravno utjecale na kretanje rezultata. Bez nekog povoda, a to su u prijašnjim utakmicama najčešće bile osobne pogreške, izvadio je iz igre u prvoj četvrtini Chinanua Onuakua i ubacio Juru Planinića, Vukovića je mijenjao Junakovićem i naposljetku Mavru Dujom Bralom. S promjenama je počeo dok je Zadar još bio u vodstvu (13:12), a nakon sljedećih sedam minute igre na semaforu je imao 17:31.

Naravno, Budućnost je izvrsna momčad, Zadar bi pobijedila vjerojatno da su igrali i Mavra i Onuaku i Justice i Jordano, ali ovim odlukama prokockala se prilika da Zadar s kakvim-takvim šansama uđe u drugo poluvrijeme. I onda kada se vidjelo da je utakmica već izgubljena, nije se poštedjelo Mavru, Cartera i Onuakua, već su oni na parketu proveli tridesetak minuta, što povećava rizik od ozljeda ovih inače najopterećenijih igrača.

O tome koliko je Perinčiću teško svjedoči izjava trenera Budućnosti Dejana Milojevića nakon utakmice.

- Želim Perinčiću da mu se prvi trener vrati i olakša mu život, da Zadar ostvari ambicije i ostane u ligi.

Perinčić je u svojoj izjavi istaknuo kako je presudila loša igra u drugoj četvrtini, dok su drugo poluvrijeme momčadi bile izjednačene. Naravno, radi se o tome da Budućnost nije srljala na 15 ili 20 poena razlike, dok se Zadar s najboljom postavom trsio da to ne bude puno više.

Kako utakmicama može nazočiti tek nekoliko odabranih novinara, nakon solilokvija o umoru, rasporedu, odsutnima, vjeri u pobjedu, vanjskom šutu i izgubljenim loptama, nisu postavljena pitanja koja su ostala visjeti u zraku, na primjer zašto je rano krenuo s izmjenama, zašto nije kasnije poštedio glavne igrače za Olimpiju i Borac... Postavljeno je tek pitanje o prilici koju su dobili Paponja i Brala.

- Paponja je u zadnje vrijeme puno više s drugom ekipom, pa mu se jako teško uklopiti, ali danas je dobro reagirao. S Dujom treba biti strpljiv, nakon bolesti i operacije slijepog crijeva počinje izgledati kao Duje prije bolesti. Izvanredno je trenirao i trudio se, bilo je dobro s Alkarom, jedan je od igrača na koje računam sada i u budućnosti.

Nije bilo spomena ni o Junakoviću, koji je nakon FMP-a odigrao još jednu "kriminalnu" utakmicu. Ušao je 8. minuti pri rezultatu 13:12, odigrao sedam minuta, promašio četiri od pet pokušaja, izgubio jednu loptu te izašao pri rezultatu 17:28. Čak ni u utakmici bez Justicea, Jordana i Kraljevića, Perinčić ga nakon ovog nije vraćao na parket.

Svi osluškuju vijesti iz Zagreba, gdje se oporavlja trener Veljko Mršić. Ako izostanak bude koliki je najavljen, dva do tri tjedna, momčadi bi se mogao priključiti taman pred vrlo bitnu utakmicu za opstanak u ABA ligi protiv Borca 24. ožujka. Povratkom i pobjedom Mršić bi ponovno mogao izvući momčad iz problema kao pred završnicu Kupa i zamaskirati sve slabosti pred najvažnije utakmice sezone, napad na naslov prvaka Hrvatske.