Jedriličari Šime i Mihovil Fantela s punim jedrima ušli su u 2021. godine u kojoj se održavaju odgođene Olimpijske igre.

Šimin 35. rođendan bio je okrunjen prvom pobjedom na Lanzarote Olympic Winter regati. - Je, je, taman je taj dan bio medal race, prisjeća se Šime dara kojeg je dobio 19. siječnja umjesto torte na obiteljskoj proslavi i poljupca od sina Mara.
Prva medalja Šimi je donekle utažila glad za jedrenjem. On i Mihovil već su dva puta bili na kampu na Kanarima gdje je i održana ta regata na kojoj su sudjelovali  još neki hrvatski jedriličari u drugim klasama.

Posade u klasi 49er bile su reprezentativne, potvrdio nam je Fantela zbog čega mu je pobjeda slađa. Braća Fantela već su dva puta bili na Kanarima, prije toga u Portugalu na pripremama za koje dobivaju pozive.
Na žalost, jučer je otkazana regata s kojom se svake godine otvara jedriličarska sezona za olimpijske klase. Regata u Palma de Mallorci je zbog odluke njihove lokalne vlade prebačena za listopad, kazao nam je Šime.

A kome će trebati ta regata nakon olimpijske godine, složili smo se kod činjenice da je otkazano jedno od najvećih jedriličarskih natjecanje. Na Palmu se dolazi vidjeti u kakvoj je tko formi nakon zimske stanke i priprema koje mogu biti samo u toplijim ali vjetrovitim područjima.

S Palmom je lani i započela korona sezona, prisjeća se Šime. Kao da je bilo jučer kada su braća Šime i Miho s trenerom Edom Fantelom uspjeli se vratiti u zadnji tren prije zatvaranja granica. Bio je to onaj vikend 16. ožujka nakon čega su zadarski jedriličari morali 15 dana provesti u samoizolaciji.

Oni su bili prvi "pokusni kunići"koji su život na moru i vjetru morali zamijeniti prisilnim održavanjem fizičke sprema u kućnoj radinosti.  U takvoj godini, Šime i Miho uspjeli su osvojiti brončanu medalju, zamalo zlato na Europskom prvenstvu u Austriji.
Nakon što je lani Palma otkazana, svi su mislili brzo će to, kad evo stigla ogoda najdugovječnije regate, što psihološki priziva sam početak.

Rezervni položaj za jedrenje, prema riječima Šime Fantele, povratak je na drugo španjolsko otočje i još jedna regata u Lanzaroteu na Kanarima.

Ali jedna fotografija odskače na društvenim mrežama Fantela sailing team - svjetionik Struge na Lastovu. - Mi smo promotori HTZ-a i imamo obavezu objave naših ljepota. Između 15 fotografija koje smo dobili, izabrali smo Lastovo, pojasnio je Šime.

Razlog tome je  manje - više poznat: Edo Fantela rođen je i podrijetlom s tog najudaljenijeg i po ljepoti jedinstvenog hrvatskog otoka - idealnog i za nautičare.