Simbolično na Dan Grada Zadra i blagdan sv. Krševana, čiji je lik nosio u svom grbu, Nogometni klub Zadar ušao je u posljednju fazu svog postojanja - Trgovački sud u Zadru pokrenuo je danas, na zahtjev Fine, prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Nogometnim klubom Zadar - sportsko-dioničkim društvom za obavljanje sportskih djelatnosti.

"Na respiratoru" će NK Zadar s.d.d. biti još neko vrijeme, dok se popišu svi vjerovnici, ispita može li se bio koga od njih obeštetiti te na koncu ugasi klub osnovan 1945. godine. Klub se nekoliko puta preoblikovao, nakon propasti Zadarkomerca 2000. godine krenuo ispočetka, pa opet 2014. preoblikovan iz udruge u dioničko društvo, ali nikada nije prekidao postojeći kontinuitet u natjecanjima.

Ovakav rasplet bio je očekivan nakon osnivanja paralelne udruge HNK Zadar, koja je u novi logo umjesto Krševana stavila crkvu sv. Donata, a zatim otvorila put prelasku mlađih uzrasta, time i financija iz Grada Zadra. Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako se dioničko društvo više neće financirati iz gradske blagajne, pa su sve selekcije raspuštene, a za natjecanje se prijavila momčad novoosnovanog HNK Zadar, koja je morala krenuti iz županijske lige. NK Zadar bio bi likvidiran i ranije da zbog epidemije koronavirusa nije odgođeno pokretanje ovakvih postupaka na razini cijele države.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad NK Zadar Fina je donijela jer je klub na dan 18. studenoga u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 304 dana, u ukupnom iznosu od 3.004.523,87 kuna. Prema podacima o broju zaposlenih koje je Financijskoj agenciji dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za potrebe podnošenja prijedloga za pokretanje stečajnoga postupka, NK Zadar ima jednog zaposlenika, direktora Marina Kokića, ujedno likvidatora/tajnika novoosnovanog HNK Zadar.

Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač zakazala je za 9. prosinca ročište i raspravu o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka, te na njega pozvala Kokića, koji je dužan podnijeti javnobilježnički ovjerovljen popis imovine dužnika i obveza te u roku od osam dana uplatiti predujam za namirenje troškova stečajnoga postupka u iznosu od 1.000 kn.