Može li se danas govoriti o poštenju i pravdi, kada vam na očigled i pred očima javnosti netko ukrade ugođaj? To se dogodilo na Gradskom nogometnom stadionu u Benkovcu tijekom prvenstvenog susreta u prvenstvu Prve županijske nogometne lige između HNK Velebita i NK Sabunjara, izvještaj je s terena kojeg potpisuje Mihovil Mijo Brkić.

- Glavni akter sportske krađe bio je glavni sudac ovoga susreta Andi Čačić iz Zadra sa svojim pomoćnicima Denisom Vrkićem i Daliborom Turbelijom. Krađa na očigled svih, koju su prepoznali i priznali čak i pošteni gostujući nogometaši iz NK Sabunjar. Naime, trebala je to biti normalna utakmica između dvije ekipe koje se itekako dobro poznaju i koje će na terenu pokazati koliko u datom trenutku vrijede. I sve je dobro počelo, nakon odmjeravanja snaga i početne inicijative domaćina, pao je i prvi gol koji je zabio kapetan domaćih Anton Rašić, čime je Velebit poveo 1:0. I kada se mislilo da će domaći nogometaši preuzeti inicijativu i voditi tijek utakmice u svoju korist, na scenu stupaju suci. Oni bi valjda po svojoj ulozi i dužnosti trebali dijeliti pravdu na najbolji mogući način, pravedno i pošteno, po mogućnosti i realno, no oni su u subotu od 14,30 sati dijelili nepravdu na nogometnom stadionu u Benkovcu. 

I to ne iz razloga da domaćini plaču, nego iz razloga da zbog suđenja ove sudačke trojke plaču svi - i domaćini, i navijači, pa i gostujući igrači koji su se, istina na kraju i smijali, zbog poklona koji im je fino i smišljeno spakirao ovaj sudački trojac. Žute kartone sudac Čačić je dijelio domaćim nogometašima i za najmanji prekršaj, dok prekršaje gostujućih nogometaša, čak nije niti svirao, a kamoli sankcionirao. Još u prvom poluvremnenu sudac je pokazao drugi žuti karton domaćem stoperu Anti Čirjaku, i to, mora se kazati, opravdano nakon nesmotrenog grubog starta nad gostujućim nogometašem, što je rezultiralo njegovim isključenjem. Nakon toga Sabunjar preuzima relativnu inicijativu na terenu, no domaći nogometaši odolijevaju i čak stvaraju neke izgledne prilike za povećanje vodstva.

Izjednačujući pogodak postignut je nakon nesmotrenosti igrača u obrani Velebita i to je na neki način bio rezultat koji je, makar i uz igrača manje kod domaćih, odgovarao situaciji na terenu sve do kraja utakmice. Inače, posljednjih 15 minuta susreta sudac Čačić je sa svojim pomoćnicima preuzeo inicijativu na terenu. Nakon što je isključio trenera domaćih Branimira Rašića, odigrali su najbolje što su mogli za goste. Sve je začinjeno u posljednjoj minuti susreta kada je Andi Čačić izmislio jedanaesterac za goste u situaciji kada su se u kaznenom prostoru domaćih nogometaša, zaigrali dvojica gostujućih, te je jadan pogurao drugog, a ovaj pao na kopačku obrambenog igrača Velebita. Čačić jedva dočekao da svira penal, nakon čega je došlo do naguravanja na terenu i nemilog, opravdanog negodovanja domaćih nogometaša. 

Zahvaljujući pribranosti domaćih nogometaša nije došlo do eskalacije atmosfere koju je, samo i jedino izazvao sudac i njegovi pomoćnici koji su na kraju stadion u Benkovcu napustili u pratnji policije. Da su pošteno i pravedno sudili sigurno im ne bi trebala pratnja, ali su i oni bili svjesni koliku su nepravdu nanijeli domaćinu, da su sami tražili policijsku zaštitu. Kao da bi ih netko napao, verbalno jesu napadnuti, to treba priznati, ali fizički ne, jer to u Benkovcu nije praksa. Ovdje se svakako postavlja pitanje tko to delegira ovakve djelitelje pravde i zašto se na nogometnim stadionima pojavljuju likovi kao što su Andi Čačić, Denis Vrkić i Dalibor Turbelija koji ruku na srce, ne posjeduju ni minimalno znanje o suđenju. 

Ovo u subotu bila je očigledna sportska krađa, koju su na kraju krajeva priznali i gostujući nogometaši i gostujuća publika na tribinama. Ovdje svakako treba spomenuti i gospođu delegata ove utakmice Stellu Dunić iz Zadra, koja je čak u svom izvješću i opravdavala neke od sankcija glavnoga suca, umjesto da realno i objektivno ocijeni suđenje koje je, malo je kazati, bilo katastrofalno. No delegat Dunić je utakmicu gledala, ali nije vidjela ništa, ili pak, nije htjela vidjeti. Uostalom postoji snimka utakmice, pa ako nema nitko ništa protiv, neka pogleda. Mi jedino što možemo kazati bilo, ne ponovilo se, i ne daj Bože nikome da na ovaj način sude gospoda Čačić, Vrkić i Turbelija, s delegatkinjom Dunić. Jer ovo na kraju nije bilo Velebit-Sabunjar 1:2, nego Velebit-Suci 1:2. Na kraju valja čestitati naravno gostima na pobjedi jer, kao što su i sami kazali, poklonjenom se konju ne gleda u zube, stoji u izvještaju iz Benkovca.