Međunarodna planinska utrka Starigrad Veliko Rujno, 19. po redu, održat će se sutra, 14. kolovoza. Start utrke je u 8:30 ispred spomenika Stjepanu Radiću u Starigradu, a cilj je ispred crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu.

Ovogodišnja planinska utrka ujedno se boduje za Hrvatski planinski kup 2020 pod okriljem Hrvatskog atletskog saveza. Planinska utrka Starigrad Veliko Rujno jedna je od najstarijih planinskih utrka u Hrvatskoj na kojoj je dosad sudjelovalo preko 2000 sudionika sa svih sedam kontinenata. Trka je jedinstvena u svijetu -  start je na 0m n/v, cilj na 920m n/v, dok je ukupna dužina staze 3,6 km.

Za ovogodišnju utrku prijavilo se preko 60 natjecatelja. Do samog starta taj broj će biti i puno veći.

Na utrci će sudjelovati najbolji Hrvatski planinski trkači reprezentativci Ante Živković, Maja Urban i Helena Gleđa iz Dubrovnika, a očekuje se start i ponajboljih trkača iz Zadarske županije na čelu s Jurajom Bilaverom i Rajkom Pantalonom. Na utrku dolazi i reprezentacija grada Zagreba predvođena Kamerom Halilijem, izaslanikom gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića koji poručuje:

- Trčite u čast majci, nebeskoj zaštitnici svih Hrvata. Neka njezin blagoslov siđe na sve Vas koji joj trčanjem odajete poštovanje i potvrđujete svoju vjeru u zavjetnim Marijanskim svetištima povodom blagdana Velike gospe. Nadam se da se vidimo dogodine, jer zbog velikih obaveza i obnove grada Zagreba ne mogu biti prisutan na utrci, poručuje Milan Bandić u svom pismu organizatorima utrke .

- Ovom trkom trajno zahvaljujemo našoj nebeskoj zaštitnici Majci Božjoj kojoj u čast njezina blagdana i trčimo već 19 godina zaredom kao i svim braniteljima bez kojih ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Zahvaljujem svima koji su kroz sve ove godine doprinijeli da se utrka održava i razvija: ponajprije medijima koji prate ovu manifestaciju, zatim Zadarskoj Županiji, Općini Starigrad, NP Paklenica Starigrad, Turističkoj zajednici Starigrad Paklenica, Parku prirode Velebit, kao i gradu Zagrebu naglašava direktor utrke general Ljubo Česić Rojs.