Kao i sve druge stavke u ovogodišnjem korona-pogođenom gradskom proračunu, smanjene su i one za potrebe u sportu. Pročelnica Dina Bušić iznijela je podatke o smanjenju izdvajanja sportskim udrugama za 2 milijuna kuna, a za održavanje natjecanja oko milijun kuna.

Erol Gaši (SDP) rekao je da je smanjenje razumljivo, ali ove udruge nisu problem - "velika stijena" na leđima grada su dva sportska dionička društva - NK Zadar i KK Zadar.

- Pokušavam biti realan i gledati široku sliku. Činjenica je da NK Zadar ima omču oko vrata zbog svega iz prošlosti, što smo godinama redovito isplaćivali iz proračuna. Bilo bi dobro kada bi novi klub bio transparentan, sve ono što NK Zadar proteklih godina nije bio. Ali sve što se dogodilo, način na koji se provodi gašenje NK i "paljenje" HNK, prebacivanje djece, pa jedno vrijeme ista osoba na čelu i NK i HNK, sve je to odrađeno šlampavo i traljavo, rekao je Gaši.

Košarkaški klub Zadar, kaže, napravio je pomake u smanjivanju dugovanja, ali se i dalje financira u ogromnim iznosima.

- Koliko god volio KK Zadar, u situaciji kad se svi odriču dobrog dijela kolača i mali čovjek ostaje bez sredstava za život, bit će prilično neodgovorno da se KK Zadar nastavi financirati s ovolikim iznosima. Morat ćemo napraviti rez. Rebalans proračuna već je danas upitan, kamoli za dva mjeseca, rekao je Gaši, dodajući kako se za desetke milijuna bačenih u vjetar mogla izgraditi školu na Bokanjcu, koju će graditi Crkva.

Pročelnica Bušić rekla je kako nema razloga da HNK Zadar ne posluje transparentno.

- Oni će sigurno biti nositelj kvalitete u ovom sportu, a koliko znam već imaju određeni broj djece, rekla je Bušić.