Košarkaški klub Zadar uvijek je bo jedinstven na ovim i širim prostorima. Nekada je to bilo zbog Enza Sovittija, legendarnih Kreše Ćosića i Giuseppe Giergije, a posljednjih godina ulazi u svjetske anale zbog poteza uprave kakvi se ne mogu vidjeti nigdje drugdje.

Evo, recimo, povratak u 2013. godinu. Zadar predstavlja novog trenera, Radu Trifunovića, a Rade odlazi u Sloveniju i javlja kako zbog obveza prema tamošnjem košarkaškom savezu ne može prihvatiti mjesto trenera. Bilo je tu svega u sljedećih pet-šest godina, ali evo, istaknimo najznačajnije: Zadar je angažirao nekadašnju NBA zvijezdu Glena Big Baby Davisa. Pa je Davis sletio u Zadar, vidio da grad i nije nešto, da je klub sranje a trene tretira igrače kao govna... Pa je počeo tražiti veću plaću i na kraju neuspješne epizode "otperjao" prema Kanadi.
Sljedeće godine - Tony Wroten. Izvrstan igrač, na kraju završio u Španjolskoj, ali nije poput spomenutih niti proputovao Zadrom. Potpisao je za poljski Anwil, Zadar se sporio s agentom i na kraju dobio spor, ali bez ikakve zadovoljštine u vidu odštete.

Naravno, pod kuriozitet se može uvesti i činjenica da su jedina dva trenera koja su u novijem razdoblju imala uspješnu sezonu - Aramis Naglić i Danijel Jusup - potjerani nakon nje.

I eto nas do Veljka Mršića, hrvatskog izvornika i "wannabe" trenera Zadra. Simpatija se iskazuje s obje strane, uprava zajedno s predsjednikom Nadzornog odbora Ivanom Mijolovićem ide na "tajne" pregovore u Zagreb, nominalno se priča i s Jusupom, iako se zna da su to razgovori s figom u džepu, da bi se na kraju, u petak, sastao Nadzorni odbor kako bi potvrdio da je Mršić novi trener.

Zapravo, ne. Mršić nije novi trener nego Nadzorni odbor pristaje ponuditi posao Mršiću, a na njemu je da sada tu ponudu odbije ili prihvati. Jesmo li nešto propustili? Je li ovo ipak najluđe do sada? Prođe subota, i nedjelja, evo nas do srijede, a Mršić još važe ponudu? P ao čemu su se onda dogovarali, ako nisu dobili načelan pristanak i usuglasili plaću? Hoće li uprava sada pristati i na veće financijske prohtjeve, samo da se (još jednom) ne osramoti?

I zašto uopće Nadzorni odbor određuje tko će biti trener, a tko ne? Koja je zadaća Nadzornog odbora u trgovačkim društvima? Osim ako je to način da politika upravlja klubom? Hoće li se Nadzorni odbor raspustiti ako trener ne zadovolji? Hoće li za išta platiti cijenu sportski direktor Branimir Longin? Što kada "kola krenu nizbrdo, s Mršićem ili bez njega, kao lani s Nazorom, ili preklani s Pipanom?

Za kraj spomenimo i ovo - Cibona je obnovila ugovor s Velićem, dovela je Tonija Nakića, koji je bio "zadarski transfer projekt", zatim i još boljeg Matea Drežnjak, s kojim je potpisala četverogodišnji ugovor! Helou? Gdje je Zadar danas, 14. lipnja? Tko mu je trener, što je s Dominikom Mavrom, ne daj Bože spominjati, Rokom Stipčevićem? Može li išta ispasti od ove sezone kada je ovako "krenula"?