Na današnji datum prije 25 godina prerano je preminuo jedan od najvećih europskih košarkaša svih vremena Krešimir Ćosić. Rođen u Zagrebu 1948. godine, odrastao je u Zadru, gdje je počeo svoj košarkaški put. Nastupao je za Cibonu, slovenske i talijanske klubove, no najveći iskorak u karijeri napravio je na američkom tlu, nastupajući za Sveučilište Brigham Young. Iz tog vremena ostala je uzrečica "Zovu Lakerski, ali zove i Zadar" kada se, nakon što je bio draftiran za NBA ligu, vratio u rodni grad.

U Zadru i tadašnjoj Jugoslaviji osvojio je sve što se moglo osvojiti - zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, naslove svjetskih i europskih prvaka u košarci, a nije puno nedostajalo da sa svojim suigračem Giuseppeom Giergiom odvede i Zadar do naslova klupskog europskog prvaka. Nakon uspješne trenerske karijere kraj života proveo je kao diplomat, te je preminuo 25. svibnja 1995. godine u Baltimoreu.

U uspomenu na Ćosića danas su vijence pod njegovim spomenikom, pred dvoranom na Višnjiku koja također nosi njegovo ime, vijence položili predstavnici KK Zadar, Županijskog košarkaškog saveza i ŠC Višnjik. Nešto kasnije isto će prema najavama napraviti i predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković.

- Bio je najveći zadarskih košarkaš i sportaš svih vremena i izuzetna je čast danas igrati u dvorani koja nosi njegovo ime. Svi naši protivnici kada dolaze imaju respekt prema njemu. Dolazimo ovdje svake godine s tugom, ali i radošću jer je Krešo na jedan način i danas s nama, rekao je nakon polaganja vijenaca sportski direktor KK Zadar Branimir Longin.