Direktor Košarkaškog kluba Zadar Željko Žilavec sudjelovao je danas u prvom inicijalnom sastanku klubova ABA lige, održanom putem video konferencije, na kojem se raspravljalo o raspletu tog regionalnog natjecanja nakon proglašenja pandemije koronavirusa zbog koje su otkazana sva sportska natjecanja.

Stajalište KK Zadar je poznato od ranije. Uprava, koja je igračima i treneru ugovore raskinula s danom 1. travnja, predložila je da se sezona poništi i sve vrati na početak u istom sastavu klubova ili da se spomenuta liga proširi za dva mjesta koje bi upotpunili prvo i drugoplasirani klub iz ABA 2. Također, s takvim eventualnim scenarijem u kojem bi ABA 1 natjecanje umjesto dosadašnjih 12 brojila 14 klubova pod znakom pitanja je bi li u tom slučaju u niži rang natjecanja ispadao jedan ili čak tri kluba, istaknuli su iz kluba.

No, ABA liga sezonu želi završiti na terenu, kada se za to steknu uvjeti.

- U izuzetno pozitivnom ozračju i konstruktivnoj atmosferi, imajući u vidu sve relevantne okolnosti, klubovi ABA lige složili su se kako je neizbježno iskoristiti sve mogućnosti kako bi se sezona završila na terenu, kada se za to postignu svi potrebni uvjeti u skladu s preporukama nadležnih zdravstvenih tijela i lokalnih uprava. S obzirom na to, primarni cilj ABA lige je da se sezona 2019./20. završi u postojećem i unaprijed postavljenom formatu. U isto vrijeme, ABA liga će pratiti pandemijsku situaciju i analizirati potencijalne alternativne sustave natjecanja koji bi se mogli aktivirati samo ako situacija to zahtjeva i o čemu će se raspravljati na skupštini ABA liga j.t.d. Klubovi ABA liga j.t.d. su zaključili kako je zdravlje ljudi sada apsolutni prioritet te da bi svi subjekti uključujući ligu, klubove, igrače, trenere, suce... trebali, kroz razne kampanje i dalje aktivno sudjelovati u borbi protiv virusa COVID-19. Kao i do sada, klubovi ABA liga j.t.d. će i dalje usko surađivati, razmjenjivati ​​informacije i ideje, s ciljem boljeg razumijevanja situacije i donošenja najboljih mogućih odluka u interesu ABA lige, navodi se u njihovom priopćenju nakon video konferencije.

Uprava zadarskog abaligaša, koji se s Cibonom nalazi na dnu ljestvice, na službenoj stranici iznijela je svoje zaključke s prvog sastanka:

- Uz puno pitanja u spomenutom smjeru i upravo s takvom tematikom za odlučiti i jednoglasno izglasati dolazi se do zaključka kako će biti potrebne još barem jedna ili čak dvije dodatne konferencije kako bi konačna odluka odgovarala svim aktivnim članovima ABA lige u cjelini. Ipak, pozitivna stvar u cjelokupnoj situaciji je kako je daljnji rasplet regionalnog natjecanja dobio svoj početak te kako će u skorije vrijeme i sama odluka biti izglasana i u konačnici donesena.