Otplovio je Zadrov brod s Mornarom u Drugu ABA ligu, ako i ABA ne potone do kraja godine. U jednoj od utakmica u kojoj je Zadar MORAO pobijediti kako bi sačuvao status u regionalnom natjecanju, izgubio je od kvalitetnijeg protivnika i tako okončao agoniju koja traje još od tjeranja Aramisa Naglića, koji je s klubom ostvario kakav-takav rezultat. Promijenili su se na klupi Zadra tri trenera, prodefiliralo je tridesetak igrača, od toga dobar dio stranaca, najmanje Zadrana, neuništivima su se pokazali Željko Žilavec i Branimir Longin, a Zadar je tonuo sve dublje, dok nije zagrebao po dnu. Poraz od 83:89 možda je i dobra prilika da ovaj i ovakav Zadar izgori sa svojim problemima te se u jednoj od sljedećih sezona vrati tamo gdje zaslužuje po ljubavi prema košarci u ovome gradu.

Ako je Akos navijačima i novinarima do sada bio kriv za najviše Zadrovih problema, mogli su biti mirni jer je Mađar zbog ozljede ostao izvan zapisnika. Bio je tu zato Siriščević, za kojeg se nije računalo da će dati veći doprinos, kao ni Uljarević ili Planinić, ali i Gilbert koji je Zadru silno nedostajao. Utakmica je počela odavanjem počasti poginulim hrvatskim pilotima Marinu Klarinu i Tomislavu Baturini te američkom košarkašu Kobeu Bryantu. Slobodno su mogli staviti i klupski grb, budući da će se utakmica pokazati komemoracijom jednoj neuspješnoj sezoni u regionalnoj ligi. Bilo je tu i drame na kraju utakmice, no to ne mijenja ukupni dojam cijele večeri.

Zadar je tradicionalno rezervirano krenuo u utakmicu ali se ni Mornar nije predstavio kao momčad koja grize za Final four. Pullena je povukla jedna teška pogođena trica, pa su on i Needham srećom promašili neke nerezonske šuteve i ta "lako ćemo" pozicija pogodovala je Zadrovom sporom ulazu. Stalno je Zadar stizao nadomak Mornara, stigao bi do izjednačenja (15:15), ali bi onda došle izgubljene lopte ili promašaji (Mavra dvaput zaredom), što je Mornar koristio unatoč ne tako sjajnom šutu za tri. Tražio je Jusup strpljiviju igru jer mu je bilo jasno da u divljem raspucavanju nema šanse protiv Mornara. Nisu ga poslušali ni Mavra (izgubljena lopta, zamjena Junaković), pa niti Allen (tzv. indijanska trica). Uveo je Jusup Fundića kako bi unatoč nedostajućim centimetrima malo primirio raspoloženog Lukovića, zatim i oporavljenika Gilberta, ali Allen je još jednom uništio solidnu Zadrovu poziciju pred istek vremena, što je dovelo do kontre i 20:25 Mornara na kraju prve četvrtine.

Od 20:20 krajem prve četvrtine začas je Mornar stigao do 20:30 u drugoj. Zadar je nastavio s problemima u organizaciji igre, a Crnogorci serijom 10:0 najavili rješavanje utakmice do poluvremena. Allen je nerezonskom igrom natjerao Jusupa da ga posjedne na klupu i proba s Mavrom i Junakovićem. Zadnji trzaj bila je trica Martina Junakovića, a onda su Vranješ, Waller i Markota (dvije) Zadru rekli "zbogom i vidimo se kada se vratite u ABA ligu". Rezultat 28:44 tome nije ostavljao dvojbe. Probudio se doduše pospani Allen, ubacio sedam poena i doveo Zadar do naizgled podnošljivih 36:47. Za one koji su nazočili utakmici to i dalje nije izgledalo obećavajuće.

Iz prvog poluvremena valja izdvojiti nikada lošiju Fundićev šut 1-9 za dva poena. Najbolje je što se uglavnom radilo o promašenim polaganjima i to nakon napadačkih skokova. Pet puta je skočio u napadu pa te skokove, koji inače završavaju košem, redovito promašivao.

Još je malo potegao Zadar u trećoj četvrtini, nakon što je Ivanov triput zaredom pogodio a Mavra pogodio tricu. Došlo se u jednom trenutku na minus 5 (44:49) no bila je to fatamorgana prije nego je Mornar napravio novu seriju za 48:64. Junaković je opet tricama vraća u život utopljenika (61:68 na kraju treće četvrtine), "nije gotovo, virujte mi", govorio je Martin suigračima na minuti odmora, ali bilo je to "Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba". Jusup je u očaju uveo Siriščevića i pogodio. Splićanin je bio dvaput precizan za smanjenje rezultata na 72:79, manje od dvije minute do kraja bilo je i tek šest razlike (77:83) a onda je došla i nesportska na Allenu. Pogodio je jedno, Mavra napravio korake i odletio na klupu, zatim opet Allen koš uz dodatno, ali je Needham bio precizan iz slobodnih bacanja i otklonio dvojbe o pobjedniku.

Nakon očiglednog ispadanja iz ABA lige Zadar će utjehu tražiti u pokušaju osvajanja Kupa Krešimira Ćosića i(li) domaćeg prvenstva kroz dvoboje s Cibonom. S obzirom na ono što smo do sada gledali u srazovima Velića i Jusupa, ni tu se ne treba previše nadati ako se ne naprave žurni rezovi. Jasno je da Keller, kojega večeras nije bilo, nije igrač za Zadar, kao i to da je isteklo bolovanje Siriščeviću te je vrijeme za otkaz. Amerikanac Allen također se, bez obzira na individualnu kvalitetu u pojedinim situacijama, pokazao više utegom nego prevagom u igri Zadra. Raskopati, zaorati, potegnuti još jednom jer je vremena dovoljno da se unatoč svemu napadne Cibona i naslov državnog prvaka. S ovakvom momčadi to neće biti moguće.