ZADAR- U Zadru su već desetljećima vrhunski sportaši samo jedriličari, što zapravo govori koliko ostali zadarski sportaši još nisu dosegnuli značajne rezultate i postignuća unutar, ali i izvan granica Hrvatske.

U toj kategoriji su zlatni olimpijski pobjednici Šime i Igor Marenić te Mihovil Fantela koji je taj status HOO stekao nakon što je s bratom Šimom postao svjetski prvak klase 49er.

Vrhunski sportaši dobivaju stipendiju HOO od 2 400 kuna mjesečno, a koja im se uplaćuje preko Grada Zadra u iznosu koji je namijenjen njihovom klubu JK sv Krševan. U istoj kategoriji su Ante Verunica iz Ju jitsu kluba Zadar te raketni modelar Darko Tokić iz Areo. Njima se nakon odličnih rezultata pridružio Vladimir Gašpar, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Fortius - Vladimir Gašpar.

U drugog kategoriji sportaša sa stipendijom od 1 500 kuna, Grad Zadar je na osnovu rješenja HOO uvrstio iz Sportskog ribolovnog društva Zubatac: Ivana Galzinu i (Marka Sikirića), te iz Vaterpolo klub Zadar 1952: Marina Jovančevića, Ivana Vrbnjaka te Roka Jurišića. Iz gradskog odjela za sport, napominju kako je za navedene sportaše rješenja HOO-a su izdana do 12.11.2020. godine, jer nisu svojim rezultatima potvrdili ranije stečenu kategorizaciju.