Kad je u pitanju berba odličja, sinonim za tu aktivnost u hrvatskom je jedrenju definitivno Zadranin Šime Fantela, osvajač 15 medalja na najvećim natjecanjima, uključujući i povijesno olimpijsko zlato iz Rija 2016. godine, ono u klasi 470 s Igorom Marenićem.

Uoči ulaska u olimpijsku godinu najtrofejniji hrvatski jedriličar otkrio je koje fizičke i psihičke karakteristike treba imati onaj koji se u jedrenju želi popeti na svjetski vrh. 

- Motorika je jako bitna, kao i održavanje balansa i osjećaj za koordinaciju koji jednostavno moraš imati ako želiš biti dobar u jedrenju. Naravno, važni su i upornost, rad i puno treninga, jer brod je nestabilan i treba dosta vremena da njime ovladaš u tim uvjetima.

Naglašava to stariji Fantela koji se trenutno s mlađim bratom Mihovilom uspješno natječe među 49erima i imaju svjetsku titulu iz Aarhusa 2018. godine, a u toj klasi idealna kilaža dvojca je između 155 i 160 kilograma.

- Najbolje je da obojica jedriličara u 49eru budu težine oko 80 kilograma, po mogućnosti što viši, jer s visinom se dobiva bolja poluga i lakše upravlja brodom. Što se mišića tiče, moraš imati snažne i izdržljive noge, ali i biti mekan pri kretanju. To je brod na kojem se stoji i prelazimo s jedne na drugu stranu praktički trčeći pa je bitno da brod ne osjeti da ti po njemu gaziš. A važne su i snažne ruke, jer držimo kontrolu broda u njima. Moraš biti kompletan sportaš. Ako nešto šteka, brod će to osjetiti. Jednostavno moraš biti fit kompletno.

Vrhunski jedriličar također mora biti sposoban brzo učiti i prilagođavati se te poznavati meteorologiju, razumjeti morske struje, vjetrove i oblake. U dvojcu je iznimno bitna i komunikacija među sportašima i jasna podjela zaduženja.

- Komunikacija mora biti tečna, bez zastajkivanja i povišenih tonova, samo čiste i jasne informacije. Prije samog plova zajedno analiziramo regatno polje, ali kad odbrojavanje krene i sama regata, svatko mora raditi svoj posao i tako se jedino može do uspjeha.

Što je najvažnije, da bi se mogao natjecati s najboljima, jedriličar prije svega mora savršeno upoznati svoj brod, kako se ponaša u različitim uvjetima, a to je moguće jedino uz pomoć mnogo vremena provedenog na vodi.

- Iskustvo pomaže, jer što više jedriš, poznaješ više situacija i možeš im se prilagoditi. Znaš unaprijed što bi se moglo dogoditi i kako će brod reagirati. Ključ za poboljšavanje vještina je znati kako će se brod ponašati pri određenom manevru, a to dolazi s iskustvom, količinom vremena provedenim u brodu po jakom i srednjem vjetru. Važno nam je da prolazimo sva mora, da jedrimo na jezeru i na oceanu, da što više uvjeta prođemo. Zato uoči Igara idemo rano u Japan da pokušamo provesti što više vremena tamo, da se prilagodimo njihovom vjetru i njihovim uvjetima pa da ne moramo razmišljati što će biti, nego da to dođe prirodno," otkriva Šime Fantela koji je svjestan da na kraju priče razliku između osvojene olimpijske medalje i tek časnog sudjelovanja čini hladnokrvnost natjecatelja u ključnim trenucima regate. Baš to je krasilo njega i Marenića na prethodnim Igrama u Riju.

- Jako je bitno biti hladne glave na regatama. Očekivanja koja imaš od samog sebe, kao i očekivanja javnosti stvaraju pritisak koji ne pomaže. Tko zna isključiti taj pritisak i izbaciti ga iz glave, njemu je lakše jedriti i raditi što zna," zaključuje trofejni zadarski olimpijac.

Ne sumnjamo kako će Šime i Miho i u 2020. godini svojom motorikom, iskustvom i hladnokrvnošću ovladati svim izazovima postavljenima pred njih i biti u Tokiju ponovo u samom vrhu svjetskog jedrenja!