Danijel Jusup jutros je na Višnjiku predstavio prve promjene u momčadi i stručnom stožeru - osim Akosa Kellera, koji je predastavljen na presici, u rad kluba kao pomoćni trener uključio se Tomislav Ružić, dok će Mariju Mandiru u pripremi momčadi "ruku dati" Bernard Kotlar, ravnatelj OŠ Smiljevac, s kojim Jusup ima dugu povijest suradnje u ovoj ulozi.

- Mi smo kroz ovaj tjedan malo pojačali treninge, s obzirom da smo došli do nekakve procjene da ekipa treba puno bolje trčati. Vidim tu puno prostora za pomak, pa sam stručnom stožeru priključio Kotlara, koji je izuzetan stručnjak u planiranju i programiranju treninga. Bez tog dijela bi teško išlo. Tome Ružić dolazi kao stručnjak koji će pomoći u radu, ali i obrazovati se trenerski kao dio mladih snaga koje bi jednog dana trebale preuzeti klub. U 30 godina, koliko radim ovaj posao, nisam bio u kompliciranijoj situaciji, ne može ju izvući jedan čovjek i zato sam pokušao angažirati sve resurse koji su dostupni, uz nužna pojačanja rekao je Jusup.

Prvo od njih je 30-godišnji Mađar Akos Keller, 208 cm visoki centar koji bi trebao donijeti sigurnost u prostoru koji je do sada bio "najtanji", ispod koša. Zadarska ga je javnost upoznala kao ponajboljeg mađarskog igrača u utakmici koju je Hrvatska izgubila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nastupao je za Albu Fehervar, Szolnoki Olaj, Pau Orthez, a ove sezone četiri utakmice odigrao je u mađarskom Egis Kormendu. Sve do poziva Danijela Jusupa.

- Moj prvi dojam je da svi daju 100 posto na treningu, pokušavamo jedni druge napraviti boljima. Trener je ovdje također tek tjedan dana, idemo s novim sustavom, nadam se da ću se uklopiti u njega, rekao je Keller na službenom predstavljanju. Bio je prije šest godina u Zadru, zna da je klub s velikom tradicijom i vatrenim navijačima.

Njegovim dolaskom jasno je da iz kluba odlazi James Farr. Jusup je jutros rekao da Amerikanac nije pitanje za njega, nego upravu.

- Za obojicu nema mjesta, ali nećemo čovjeka šutnuti, traži se način da iz Zadra ne ode s grčem. Mi ćemo također tražiti neko kratkoročno rješenje za ABA ligu na vanjskoj poziciji, na dva mjeseca, mislim da to klub ne bi puno koštalo a treba nam u ovim trenucima iskustva na tim pozicijama.

Hoće li protiv Alkara šansu dobiti mlađi igrači ili će se uigravati novi sustav?

- Pokušavam nekima od mladih dati minute, ali nije suština mladom igraču dati da igra. Treba ga prvo dobro pripremiti, ako mu daš šansu bez pripreme napravio si mu medvjeđu uslugu. Moraju se koncentrirati na trening, biti na svom maksimumu, pa ćemo vidjeti mogu li ili ne mogu kada dobiju svoju priliku. U utakmicu s Alkarom moramo ući u crveno, za podizanje energije i stava na terenu treba vremena, a mi vremena nemamo, pa ćemo to morati odraditi kroz utakmice, rekao je Jusup.

Utakmica s Alkarom igra se sutra od 19 sati na Višnjiku.