Anadolu Efes je naučio lekciju od Himkija. Nakon jučerašnje izvrsne igre i pobjede na otvaranju Zadar Basketball Tournamenta košarkaši Zadra večeras su poraženi od turskog prvaka rezultatom 100-81, piše Basketball.hr.

Za razliku od ruske momčadi koja je u sinoćnji susret ušla sa sedam koševa minusa, Turci su od prve minute krenuli agresivno i nakon manje od tri minute otišli na dvoznamenkastu prednost (2-12). U domaćim je redovima ponovno bio raspoložen Bryon Allen koji je u početnim minutama ukrao tri lopte, što je nadogradio s 11 poena, no nadahnuta predstava 27-godišnjeg Amerikanca tek je nakratko uspostavila ravnotežu na parketu.

Pokušali su Zadrani agresivnom obranom držati korak s prošlosezonskim finalistom Eurolige, no sudački trojac je od samog otvaranja zauzeo čvrst kriterij pa je već nakon deset minuta bila primjetna velika diskrepancija u broju slobodnih bacanja: Efes ih je izveo 13, Zadar samo dva.

Ulazak igrača s klupe dao je potreban impuls domaćinima koji su zahvaljujući dobroj obrani i četiri i pol minute bez primljenog koša iz igre nakratko prišli na pet poena zaostatka, no kako se bližio odlazak u svlačionice tako su gosti iz Istanbula ubacili u brzinu više i učas se vratili na dvoznamenkastu prednost. Prvi je povukao James Anderson, a nadovezali su se Dogus Balbay i Tibor Pleiss za ugodnih plus 15 turskog prvaka u 19. minuti (49-34).

Nastavak je donio igru u sličnom ritmu. Zadrani su do poena dolazili uglavnom izvan reketa, lampice na semaforu koje pokazuju broj osobnih pogrešaka domaćina svijetlile su kao na božićnom drvcu, a Efes se vrtio na petnaestak poena plusa. Ako je pitanje pobjednika u tim trenucima i dolazilo u pitanje, sve je dvojbe odagnalo otvaranje četvrte četvrtine u kojemu je Atamanova družina otišla na 20 koševa viška nakon čega se domaća publika zabavljala majstorijama Allena i - podrugljivim traženjem sudaca da sviraju prekršaj. 49 dosuđenih pojedincima nije bilo dovoljno.

Najefikasniji u pobjednički redovima bili su Krunoslav Simon s 14, te Bryant Dunston i Alec Peters s 13 poena, dok je Zadrane predvodio Bryon Allen s 27 koševa.

Ni drugog dana turnira nije nedostajala podrška s tribina za momčad domaćina. Podršku je pružila i legendarna ekipa KK Zadra koja je 1986. godine osvojila prvenstvo Jugoslavije. Tako su pred zadarsku publiku na parket ponovno istrčali Stojko Vranković, Darko Pahlić, Draženko Blažević, Petar Popović, Ivica Obad, Stipe Šarlija i njihov tadašnji trener Vlade Đurović.


View on YouTube

U petak su na rasporedu dvije utakmice. Od 17:30 sati sastaju se Himki i Anadolu Efes, a u 20 sati Zadar i Alba Berlin.