Zadarski jedriličar Šime Fantela, jedini Hrvat koji jedri u prestižnoj klasi krstaša TP52, svoju prvu sezonu i Rolex Svjetsko prvenstvo završio je na 3. mjestu. Natjecanje vlasničkih jedrilica održano je u španjolskom Porto Portalsu gdje je Šime otputovao nakon priprema i testne olimpijske regate u Japanu.

On je svoju paralelnu karijeru na jedrilici Bronenosec Gazprom započeo kao strateg a posljednjih nekoliko regata i SP preuzeo je kormilo broda. Službeno je kormilar Vladimir Ljubomirov, komodor jedriličarskog kluba u St. Peterburgu. Pod ruskom zastavom je međunarodna posada - Amerikanac je taktičar, Talijan menadžer itd. Slično je i kod drugih posada te klase koje je okupila jedriličarsku kremu cijelog svijeta. U toj klasi jedre pobjednici America`s cupa, Volvo ocean races, olimpijski i svjetski pobjednici olimpijskih klasa te oni koji su već ušli u Kuću slavnih.

Šime Fantela je imao stečenu reputaciju za ulazak u takvo jedriličarsko društvo u kojem se vrlo brzo dokazao svojim znanjem, vještinama i sportskim karakterom.

Za njega je to novo iskustvo ali i logičan nastavak jedne sjajne sportske karijere. Ona je počela prije 21 godinu kada je Šime osvojio brončanu medalju u klasi optimist. Uoči 20. godišnjice njegovog matičnog kluba JK Sv. Krševana, osnovanog 9. 9. 1999. godine, zlatni olimpijac je u Zadar donio broncu u novoj klasi, koja je po tko zna koji put pokazala da je Šime Fantela svjetski kalibar koji je ušao u punu jedriličarsku zrelost.