Stipe Žunić s hicem od točno 20 metara završio je lani na osmom mjestu natjecanje u bacanju kugle pokraj zagrebačkih fontana, koje se otprije pet godina održava pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića. Zadarski atletičar koji je lani, nakon osvojene svjetske bronce bio glavna zvjezda tog natjecanja ili kako se u PR objavi ističe, omiljen među najboljim svjetskim kuglašima, nije na ovogodišnjoj startnoj listi.

U nikad jačoj sezoni bacanja kugle, u kojoj je čak sedam kuglaša prebacilo 22 metra, većinu onih najboljih gledat ćemo 2. rujna i u Zagrebu. Domaća uzdanica je Filip Mihaljević, novi hrvatski rekorder  koji je u Parizu bacio vrlo dobrih 21.22 metra.  Njegovih rekordnih 21.84 deveti je rezultat sezone na svjetskim ljestvicama.

U sjajnoj formi na Hanžek dolazi aktualni svjetski prvak Tom Walsh, koji je u subotu pobijedio na mitingu Dijamantne lige u Parizu s 22.44 metra. Walsh je, inače, trostruki pobjednik natjecanja na fontanama.

U jednako dobroj formi je i svjetski i olimpijski doprvak te svjetski prvak iz 2015. Joe Kovacs, koji je krajem srpnja na američkom prvenstvu bacio kuglu 22.31. Na startnoj listi je i njegov sunarodnjak Darrel Hill, koji je na američkim trialsima bacio 22.11, a lanjski osobni rekord mu je čak 22.44.

Njima će se u Zagrebu suprotstaviti odlični Poljak Konrad Bukowiecki s ovogodišnjim osobnim rekordom od 21.97.

Vrlo vjerojatno ćemo na fontanama gledati još jedno natjecanje na kojem će za pobjedu trebati baciti kuglu preko 22 metra, a rekord miting, podsjećamo, od 2016. s 22.28 drži aktualni olimpijski pobjednik Ryan Crouser.

Bacanje kugle - privremena startna lista
Filip Mihaljević HRV
Mesud Pezer BiH
Tom Walsh NZL
Darrell Hill SAD
Joe Kovacs SAD
Konrad Bukowiecki POL
Wictor Petersson ŠVE
Jonathan Jones SAD