Derbijem protiv Splita u subotu 31. kolovoza započinje nova sezona NK Zadra. Nakon prošlogodišnjeg ispadanja iz Druge HNL zbog nedobivanja licence došlo je do promjene i struke i uprave - direktora Svetka Ćustića naslijedio je Damir Knežević, a trenera Mislava Karoglana dosadašnji voditelj škole nogometa Marko Pinčić. Obojica ističe kako je u sezoni pred njima cilj stabilizacija momčadi i uvjeta koji će klubu omogućiti natjecanje u višem rangu na dobrim temeljima.

- Naš cilj je stabilizacija igračkog kadra i stvaranje temelja koji će biti zalog za budućnost. Ostao je jedan skup iskusnijih igrača od prošle godine - Domagoj Muić, Jure Jerbić, Dragan Župan, Ivan Tokić, Jakov Pinčić, Kristijan Jurić, registrirat ćemo ovih dana povratnika Ivana Antona Vasilja, Josipa Anića vraćamo iz Bijelog brda, kao i Roka Nakića, koji je potekao s ovog područja, a prošlu je godinu igrao u Dugopolju... U momčad smo uključili i perspektivne juniore i kadete, igrače koji su potekli u našoj školi nogometa Josipa Sušića i Hrvoja Rončevića, vidjet ćemo kako će se pokazati. To su sve mladi igrači koji mogu puno napredovati, kaže trener Marko Pinčić.

Momčadi koja nema opterećenje ulaska u viši rang ipak nedostaje jedan pravi napadač, koji će okruniti igru cijele momčadi. Ali takvog kvalitetnog igrača u zadanim financijskim okvirima nije lako pronaći.

- Još uvijek smo u potrazi za napadačem ali ne želimo zatvoriti prostor mladima ako to neće biti nekad dodatna kvaliteta za cijelu momčad. Naš cilj u ovoj godini je da se mladi igrači prilagode na zahtjeve seniorskog nogometa kako bismo jednog dana u budućnosti imali dobar temelj za napredovanje kroz više rangove. Podsjetit ću da je Zara svojedobno u Jugoslaviji triput ulazio u Drugu ligu da bi sljedeće godine odmah ispao. Dovođenje puno igrača sa strane nikako ne može biti dobar put, zato krećemo u gradnju momčadi ispočetka, kaže Pinčić.

Nedavno je objavljeno kako je NK Zadar uz jamstvo grada podignuo kredit od oko milijun kuna, no taj novac se neće moći trošiti na igračka pojačanja, kaže direktor Knežević.

- Milijun kuna je samo za podmirivanje dugova koje smo zatekli, tri neisplaćene plaće, porezna davanja, računa za struju i sličnih davanja. To nije dovoljno niti za pokriti sva dugovanja. Nemamo više igrača sa strane, želimo iz postojećeg kadra ozbiljnim pristupom izvući maksimum. Ciljevi nikako ne mogu biti preko realnih mogućnosti, ističe Knežević.

Vjeruje kako će se kroz ovu sezonu uz pomoć Grada Zadra kao većinskog vlasnika riješiti infrastrukturni problemi zbog koji klub ove godine nije dobio drugoligašku licencu, a i kako će se dobiti smjernice oko toga kakvi su dugoročni planovi s klubom. Bez strateškog partnera, kaže, teško će se napraviti značajniji iskorak.

Kako je trener Pinčić posložio momčad i kakve su joj mogućnosti navijači će moći vidjeti danas na generalnoj probi u 17.30 sati, kada na Stanovima gostuje Uskok. Ulaz je slobodan.