Za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnicu VRO Oluja, Zadar i Preko spojit će 115 plivača. Riječ je o 47. izdanju tradicionalnog plivačkog maratona u organizaciji PK Zadar.

- Nesebično kažemo da je to najljepši maraton u Hrvatskoj, poručila je na današnjoj konferenciji na Kolovarama trenerica PK Zadar Josipa Nekić, dok je njezin kolega Željko Olujić dodao da je "Preko-Zadar" i najstariji maraton te da jedva iščekuju pola stoljeća.

Po završetku prijava, Nekić je otkrila kako ove godine imaju 30 ženskih natjecateljica i 85 muškaraca.

- Stižu nam i plivači iz Irske i Slovenije. Očekujemo lijepo vrijeme, mirno more i dobre rezultate, poručila je trenerica PK Zadar.

Najstariji sudionik maratona je neumorni 75-godišnjak Ante Cvitanović, dok je najmlađi 10-godišnji Maksim Vrkić iz PK Jadera. I ove godine na Kolovare iz Splita stiže Antonia Buličić, najbolja hrvatska daljinska plivačica, a maraton neće propustiti niti prošlogodišnja pobjednica u ženskoj kategoriji, Lucija Aralica. Prošle godine oborili su se muški i ženski rekordi, a organizatori se nadaju i novim rekordima. Novost je i kategorija za osobe s invaliditetom.

- Isto kao i svake godine, želim pozvati sve na početak maratona u ponedjeljak u 9 sati. Prve plivače u Preku očekujemo oko 9:50 sati, ako ne i ranije, rekao je Olujić dodajući kako Plivački maraton Zadar - Preko stiže kao zaključak još jedne uspješne sezone Plivačkog kluba Zadar.