Može li Zadar večeras i treći put zaredom iznenaditi Cedevitu i izboriti finale HT premijer lige? Veliki nesrazmjer u plaćama igrača i nominalnoj kvaliteti momčadi, koji se donekle iskazao u drugoj utakmici (96:57 za Cedevitu) u nekoliko dana se potpuno istopio te je Zadar večeras čak i u pritajenoj ulozi favorita. Nekoliko je argumenata za takvu tezu.

Prvo, forma momčadi. Zadar je bio u neviđenoj krizi u završnici regularnog dijela lige, dok Cedevita trenutačno igra najlošiju košarku ove godine. Drugo, trener. Ante Nazor dugo se mučio s pronalaženjem kemije u momčadi, a odstranjivanjem Littlea nekako je povezao sve sinapse koje su do tada bile pokidane. Na drugoj strani je Slaven Rimac, dobar čovjek bez pretjeranog iskustva, koji je momčad preuzeo kao prinudno rješenje, nakon što je Cedevita otpustila Sita Alonsa.

Treća, vjerojatno i najvažnija razlika između dviju momčadi je - karakter. Na jednoj strani veteran Žorić koji leti za loptama u autu, mladići željni dokazivanja (Bašić kao vječni talent, Božić kao nesuđeni reprezentativac, Dašić kao otpisani veteran...), a na drugoj skupina igrača koja se ne može identificirati s momčadi bez tradicije i navijača. Što to znači najbolje se vidjelo kada su se "lomila koplja" - Cedevita je izgubila sve ključne utakmice u Eurokupu i polufinale protiv Budućnosti, Zadar je u četiri kritične utakmice kada mu je prijetilo ispadanje - dvije protiv MZT-a i dvije protiv Cedevite - pobijedio.

I na kraju, navijači. Dugo se smatralo kako je Tornado jedini legitimni predstavnik zadarskih navijača, no klub je napustio kad mu je bilo najbitnije, na početku treće utakmice. "Otpisali" su momčad i upravu i sad su u situaciji da se teško mogu vratiti na tribine a na svom Facebooku reklamiraju turnir na Mornarici. Na svoje je zato došla skupina navijača koja se s Tornadom nikada nije identificirala i koja je daleko bolje potkovana u poznavanju košarkaške igre, pa i važnosti podrške u pojedinim trenucima utakmice. Očekuje se da će upravo oni večeras iznijeti teret podrške voljenom klubu. Njima su bile upućene i riječi zahvale direktora Željka Žilavca na jučerašnjoj konferenciji za medije.

- Ovim bih se putem htio zahvaliti svim vjernim navijačima koji su vjerovali u igrače, koji su vjerovali u nas, u klub, kroz cijelu sezonu, a naročito bih se zahvalio navijačima koji nas podržavali u polufinalnoj seriji. Iskreno se nadam da ćemo sutra odigrati dobru, pravu mušku utakmicu. Znam da je malo tko vjerovao uspjeh, ako nitko drugi vjerovao sam ja, Ante, Brane i igrači. Nismo se razbacivali izjavama. I za ovu utakmicu smatramo da je Cedevita favorit i da ima kvalitetan igrački kadar. Mi smo sretni i zadovoljni što smo se našli u ovoj situaciji Nadam se najboljem ishodu i drago mi je što smo dogurali do ovdje, rekao je Žilavec.

Utakmica počinje u 19 sati. Hoće li pobijediti gladni Zadar ili bogata Cedevita? Nadamo se prvoj opciji.