86-godišnji Roko dokaz je da godine nisu nikakva prepreka u bavljenju sportom, a na šestom izdanju utrke Wings for Life World Run u njegovu Zadru će ponovo biti najstariji natjecatelj, piše Dnevnik.hr.

- Ajde ovdje sam poznat već bio na prvoj trci, bio sam najstariji, tako je to išlo sve do sada. Valjda će poslužiti zdravlje pa ćemo nastaviti dokle možemo, kaže Roko.
Zaljubio se u trčanje još u srednjoj školi kada je trčao tada popularne krosove i često nastupa na različitim utrkama diljem Hrvatske. "Na Brijunima sam trčao 10 kilometara. Uglavnom nemam konkurencije mojeg godišta, to nisam još ovdje gdje sam trčao, nisam čuo da ima netko 80 godina, tu imaju oko 60, 65", kaže.
Za nastup u Zadru mu nisu trebale posebne pripreme jer zdravo živi svaki dan.

- Ja uglavnom živim gore često na selu i onda se uvijek tamo nečim bavim. Nešto iz poljoprivrede, sadim, kopam, berem, masline, prskam i onda pomalo i trčim. Pa sam tamo na selu poznat, kažu "evo onog blesavog što trči", priča.

Roko ima bogato iskustvo s brojnih utrka, a atmosfera na Wings for Life World Runu ga oduševljava.

- Atmosfera je odlična, osobito ovdje kad se priprema sve to. Ovi spikeri su izvanredni, daju poticaj da su svi sudionici zadovoljni, pjevaju, vesele se i tako. Trčali su neki do Šibenika, neki do Biograda, koliko je tko mogao izdržati, a ja sam s kćeri trčao pet, šest kilometara.

Sav prihod s utrke, kao i svake godine dosad, bit će utrošen na istraživanja leđne moždine i pronalazak lijeka.

- Moje sudjelovanje u ovim događajima čini jedno zadovoljstvo da možete ipak nekome pomoći koliko toliko. A ovo je baš ta humanitarna trka u kojoj se sve što se zaradi ulaže u bolesne ljude. Bez humanitarnosti ne može svijet živjeti, zaključio je Andabaka.

A svijet će se 5. svibnja ponovno ujediniti te će više od 100 tisuća krenuti sa starta pod motom "trčimo za one koji ne mogu".