Softball je igra koja ima dosta dodirnih točaka s baseballom, a u Zadru nepune tri godine djeluje SK Donat. Igračice i igrači Donata okupljaju se u ŠC-u Višnjik ponedjeljkom, srijedom i petkom u 17, a na velikom (primarno nogometnom) terenu odigravaju domaće utakmice, piše ŠC Višnjik.

- SK Donat, s 40-ak aktivnih članica i članova ima žensku ekipu i momčad i sudjeluje u domaćim natjecanjima u objema kategorijama - govori Luka Bekić, predsjednik kluba, ali i igrač.

Po godinama među aktivnim članstvom prevladavaju osobe između 30 i 40 ljeta.

- Dobar dio naših članova bio je nekad u baseballu, a dio članstva čine zaposleni, te studenti. Imamo i jednu skupinu mlađih igrača među kojima je i Nora Zekanović, srednjoškolka te članica hrvatske reprezentacije U - 16.

Klub djeluje na temelju golemoga entuzijazma, financira se pretežito članarinom i povremenim donacijama.

- Sve troškove podmirujemo iz članarine te povremenih donacija. Opremu smo pribavili zahvaljujući i jednoj američkoj humanitarnoj organizaciji. Klub redovito radi, treninzi su u uobičajenom ritmu, odlazimo na utakmice ili ih organiziramo doma...

U skoro vrijeme, kad prođe tzv. rok kušnje, SK Donat moći će računati i na stanoviti novac iz gradskoga proračuna.

- Mi jesmo članica Športske zajednice Grada Zadra, uredno djelujemo i čekamo da prođe vrijeme koje je nužno proći da bismo stekli pravo sudjelovanja u natječaju za javne potrebe u sportu.

Softball, kaže Luka Bekić, igra se na terenu koji je manji od onoga za baseball. Ima sedam izmjena, a u prosjeku meč traje od sat i pol do dva i pobjednik je tko skupi više bodova.

- Zanimljiva je to igra. Ona od igrača traži solidnu fizičku kondiciju, eksplozivnost, visoku razinu koordinacije oko-ruka, sposobnost precizne raščlambe situacije i donošenja pravodobnih odluka...

U klubu su odlučni softball približiti i mlađim sugrađanima.

- U bliskoj budućnosti poduzet ćemo što je moguće da bismo stvorili jezgru jedne mlađe selekcije. Nastojat ćemo ostvariti čvrstu suradnju s nekim osnovnim školama. Uopćeno, klub ima cilj približavanja softballa široj javnosti, popularizaciji i širenje te zanimljive igre. Pripremili smo i tiskali listić Pravila softballa u pet koraka pa ćemo ga podijeliti zainteresiranima.

Da bi jedan igrač imao potrebnu opremu treba potrošiti najmanje 800 kuna.

- Cijene opreme različite su. Mi u klubu već nešto imamo, ali uvijek je dobro obnoviti se. Recimo, kožna rukavica stoji od 50 do 15 eura, palice su oko 300 eura...