U pravoj drami, tvrdoj utakmici od početka do kraja, kako i jest najslađe, protiv najvećeg rivala Zadar je slavio na Višnjiku rezultatom 95:91 i time se sasvim približio prvom ovosezonskom cilju - ostanku u ABA ligi. Zadrane je do pobjede predvodio Mario Little s 20 poena, no veliki doprinos dali su svi, pa čak i ozlijeđeni Krajina i Planinić koji su podršku davali samo s klupe, te William Magarity koji je nestrpljivo pratio kretanje rezultata u prvim redovima uz parket.

Počelo je nervozno, rastrgano, s laganim kretanjem prednosti na jednu ili dugu stranu, u skladu s igrama koje u posljednje vrijeme pružaju momčadi koje se bore za ostanak u ABA ligi. Slabo se tu pazi na taktiku, čvrstoću na protivničkom igraču, građenje prostora, skok i brzu trku naprijed i natrag... Odlučuju živci, želja za pobjedom i malo sreće, a to je večeras bilo na Zadrovoj strani.

Nakon 12 minuta igre Zada vodi 28:22, što je prvi put da jedna momčad ima 6 poena prednosti. Cibona nešto bolja u skokovima, pogotovo napadačkim, ali loša u pokušajima za trice, ni blizu kao Zadar, odnosno Little, koji pogađa dvije u nizu u jordanovskom stilu. Nakon prve Nazor dobiva tehničku pogrešku jer nije dosuđeno i slobodno bacanje, što daje priliku Ciboni da dohvati Zadar, nakon druge Brzoja krade loptu za kontru i iznuđuje nesportsku osobnu Marića, pa serijom slobodnih bacanja Zadar dolazi do +11 (41:30).

Malo su vjetra u Cibonina jedra dali i suci, sudeći jedan nepostojeći prekršaj Božiću, a Zadar ulazi u krizu zbog koje u 24 sekunde ne uspijeva niti uputiti šut rema košu. Božić dobiva novu osobnu, pa odmah i tehničku zbog prigovora, a to mu je već ukupno četvrta, i to prije kraja prvog poluvremena. Grickala je i dogrickala Cibona Zadrovu prednost, te su domaćini samo zahvaljujući trici Vaughna na isteku posljednjeg napada otišli na odmor s prednošću (48:47).


View on YouTube

Trajalo je to manje od minute, kada se u plavom dresu budi Bilinovac, koji u razmaku od samo pet minuta postiže 11 poena (57:62). Dvije i pol minute igra se bez postignutog poena, a Zadrov presing po cijelom terenu urodio je fantastičnom serijom 13:2, pa četvrtina završava rezultatom 70:64.

Nije bilo jednostavno ni u posljednjoj dionici. Stigla je Cibona na samo -1 (70:69), Marić je ušao s klupe i postigao 5 važnih poena, odlazi Zadar na +10 (80:70), vraća Cibona na 83:78, koš gore, koš dolje... U posljednju minutu ulazi se sa 88:84. Cibona ciljano ostavlja Božića samoga na trici, a ovaj to na svoj način, bez skok-šuta, pogađa za 91:84. U igri na slobodna bacanja Vaughn pogađa samo jedno, no Cibona 10 sekundi prije kraja rade prekršaj na krivom čovjeku - Mariju Littleu. Amerikanac pogađa oba bacanja i Cibona više nema put za povratak.


View on YouTube

S utakmicom više od Igokee Zadar je dohvatio sedmo mjesto, što dosta lijepo izgleda. Slijede dvije utakmice u kojima će se tražiti čudo - pobjeda protiv Budućnosti (gostovanje) ili Crvene zvezde (u Zadru). Stvari bi se lako mogle posložiti da Zadar osigura ostanak i uz dva poraza u tim utakmicama, no možda će mu za to ipak trebati pobjeda protiv Igokee u posljednjem kolu...