Služba za antidoping pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zakazao je saslušanje zadarskog košarkaša Williama Magarityja za 14. veljače, izvijestio je jutros novinare direktor KK Zadra Željko Žilavec.

Podsjetimo, Magarity je 31. prosinca prošle godine suspendiran zbog korištenja terbutalina, lijeka za astmu kojeg pojedini sportaši uzimaju kako bi se brže regenerirali od ozljeda i treninga. Magarity je kao astmatičar imao dozvolu za ovaj lijek dok je igrao u drugim klubovima, ali ju je zaboravio obnoviti pri dolasku u Hrvatsku, što mu je bila obveza. Klub je uložio žalbu, nadajući se brzom oslobađanju zbog navedenih okolnosti, no zbog formalnosti oko pripojenja donedavnog Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo taj se proces rastegnuo.

- Napokon smo dobili službenu informaciju da je saslušanje 14. veljače u Zagrebu. Nezahvalno je govoriti o očekivanjima, no nadamo se da su oni prepoznali kako situacija nije imala veze s namjernim korištenjem nedopuštenih sredstava, nego se radilo o zdravstvenoj situaciji. Ne vjerujem da ćemo već toga dana znati kakva je kazna, ali ju očekujemo nakon dva-tri dana, rekao je Žilavec.

Podsjetimo, maksimalna kazna u ovakvim slučajevima je dvije godine zabrane igranja, minimalna tri. Ako Stegovno vijeće i uvaži argumente i praktički oslobodi Magarityja, moglo bi se dogoditi da se to na kraju "poklopi" s očekivana tri mjeseca kazne. U Zadru se nadaju kako bi Magarity ipak klubu bio dostupan već početkom ožujka...

Dođite ranije zbog gužve i pretresa na ulazu

Najavljujući utakmicu protiv Cibone koja se igra sutra u 21 sat, Žilavec je pozvao navijače da i ovog puta budu podrška Zadru u ovoj ključnoj utakmici, ali da svoje navijanje ograniče na "grla i ruke".

- Očekujem da pokažemo svima kako imamo dobre navijače, da možemo podržati ekipu bez dodatnih kazni. Vidjeli smo kako je ružno igrati pred praznom dvoranom. Treba doći malo ranije jer će na ulazima biti pretres. Dobivamo mailove u kojima se posjetitelji žale na postupanje zaštitara, no oni rade svoj posao i ne možemo im mi govoriti kako će to raditi, rekao je Žilavec, koji se nakon izrečene kazne požalio baš na način na koji rade svoj posao.