Košarkaški klub Zadar jutros je, na dan kada je prije točno 70 godina rođen Krešimir Ćosić, položio vijenac i zapalio svijeću pod njegovim spomenikom, ispred dvorane koja danas nosi njegovo ime. Za života je Krešo ostavio veliki trag u hrvatskoj i svjetskoj košarci, bio klupski prvak sa Zadrom, s reprezentacijom Jugoslavije osvojio europsko, svjetsko i olimpijsko zlato te je jedan od ponajboljih igrača koji su hodali ovim prostorima.

Kreši su se pred spomenik došli pokloniti svi igrači Zadra, sportski direktor Branimir Longin položio je vijenac a svijeću zapalio direktor Željko Žilavec. Trenera Antu Nazora pitali smo je li košarka koju je Krešo igrao zastarjela, ili bi mogla proći i na današnjim utakmicama.

- Krešo je prvenstveno bio jedan veliki vizionar, avangarda, igrač koji je moga pokrivati svih pet pozicija u obrani u napadu. U našu košarku donio je inovacije i kao igrač i trener, te je izravno utjecao na stvaranje velike Cibone, velike generacije Jugoplastike, jer ga je Rato Tvrdić zvao da selektira tu momčad, a da ne govorim na reprezentaciju bivše Jugoslavije, kada je imao petlje otvoriti prostor mladim igračima nauštrb i svoje pozicije. O Zadru uopće neću trošiti riječi, to je uz Giuseppea Giergiju bio planetaran igrač, kao da danas pričamo o NBA igračima.

Kroz priču s njegovim suigračima često je mogao čuti da je u kontaktu s njime prije svega ljudska nota, vedrina, osobnost. O tome kakav je bio kao igrač svjedoči i Tvrdićeva izjava, koji je rekao kako bi svatko kome bi on u obrani uhvatio korak završavao s blokadom.

- Ponosni smo što igramo u dvorani koja nosi njegovo ime, sigurno da nam on i danas može biti primjer i poduka za jedan drugačiji, moderniji način razmišljanja o košarci.