Najbolji su kad ih se otpiše - ta parola može se lagano primijeniti na Zadar, koji je nakon velike i iznenađujuće pobjede protiv Partizana došao do još jedne, možda čak i manje očekivane. Podsjetimo, Zadar je u ovom tjednu raskinuo s prvim razigravačem Malcolmom Grantom, novog Amerikanca nije uspio registrirati, pa su i kladionice reagirale niskim koeficijentom na domaćine. Tu se Zadar našao na svom terenu - pomeo je domaćina od prve minute i pobijedio s nestvarnih 66:97.

Trener Ante Nazor i ovog se puta pobrinuo za iznenađenje u prvoj postavi. Iako je u najavi utakmice rekao da će nakon odlaska Granta odgovornost na "jedinici" preuzeti Lovre Bašić, njega na parketu nije bilo, već je mjesto startera dobio Brzoja. Ono što je uslijedilo je vjerojatno najbolja dionica Zadra u dosadašnjem dijelu sezone, slična onome što je prikazano protiv Partizana u Beogradu. Preko Brzoje i Krajine, a potom i Božića i Littlea, Zadar je brzo dizao prednost, pa je tako već nakon dvije minute igre bilo 2:9, a nakon šest i pol već nestvarnih 6:25. Cibona radi seriju 6:0, ali je Zadar nezadrživ te tricama Vukovića i Bašića na kraju prve četvrtine ima 18:33. Kakav je to rezultat govori podatak da bi preračunato u četiri četvrtine to donijelo završni rezultat 72:132.

Nitko, naravno, nije pomišljao na obaranje rekorda i u mislima je i dalje bio strah od povratka Cibone i želja da se do kraja utakmice sačuva barem minimalna prednost. No i nastavak donosi optimizam, Špralja i Bašić postižu trice a i Božić dodaje dva za 20:43. Odakle takva razlika? Cibona forsira šut za tri, a on je u ovom trenutku, na pola druge četvrtine - 0-12 (Zadrov 7-9)! Čak i solidno stoje domaćini, zahvaljujući velikom broju ofenzivnih skokova (12 naspram gostujućih 3), što je detalj u kojem Zadar večeras nije dobar.

Zabrinjavajuće djeluje igra u obrani, previše laganih poena Zagrepčana koji jednostavno probijaju prvu liniju i dolaze do obruča. Cibonina promjena strategije u napadu pokazuje se vrlo dobrom te napadi završavaju koševima već nakon nekoliko sekundi. Zadar ipak zahvaljujući velikoj zalihi na odmor odlazi s 18 poena viška (35:53). Posebno je bila slatka Bašićeva trica sa zvukom sirene (VIDEO).


View on YouTube

Nervozno su krenuli i jedni i drugi u drugo poluvrijeme, pa je u prvih pet minuta postignuto tek osam poena (3:5). Zadar je znao promašiti i po dva polaganja u jednom napadu, a Cibona je pogodila prve trice. Potez koji tada vuče Zadrova klupa lomi utakmicu - lopta se i Ciboni spušta u reket, a suradnja Božića s Vukovićem i Krajinom donosi mnogo laganih poena, pa u zadnju četvrtinu Zadrani opet ulaze s ogromnim kapitalom - 48:74.

Bez obzira na nešto užu klupu, opterećenost osobnim pogreškama te sklonost oscilacijama, bilo je jasno da Nazorovi momci neće ispustiti ovu prednost. Igra na duge napade, maksimalna koncentracija u obrani u umrtvljivanje Ciboninih napada pružili su zadarskim navijačima mirnu završnicu.

Opet je najviše poena (22) prikupio Luka Božić uz ukupnu valorizaciju 36, što mu je treći put u posljednja četiri kola donijelo naslov MVP-a cijele lige.